U srpnju 2010. godine s dna Baltičkog mora spašeno je 168 boca šampanjca, koji je potonuo u brodolomu koji se dogodio prije 170 godina. Ronioci su tad boce pronašli na dubini od 50 metara, a nekoliko njih bilo je očuvano, zbog stabilnih, hladnih i mračnih uvjeta.
Znanstvenici su uzeli par boca i žrtvovali ih za znanost kako bi proučili sastav starog šampanjca te su otkrili kako taj šampanjac ima vrlo visoku razinu šećera, više od 14 posto te tragove arsena, prenosi BBC.
U ovu bocu stane 30 litara pjenušca!
Neke boce šampanjca prodane su na aukciji za desetine tisuća eura 2011. godine.
Profesor Philippe Jeandet, sa Sveučilišta Reims u Champagne-Ardenne u Francuskoj, predvodio je tim znanstvenika koji su proučavali povijesni pjenušac. On sam kušao je tek 0,1 mililitar tog pjenušca, no i tako mala količina ga je oduševila.
Opisao je okus duhana i kože te istaknuo da je okus trajao u ustima još dva do tri sata nakon toga. Šampanjac je doduše izgubio velik dio svoje pjenušavosti, ali je zbog temperature i odgovarajućih uvjeta na dnu mora, ostao savršeno dobro očuvan - od arome do kemijskih karakteristika.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook