Funes dobio s 51% glasova

Salvador: Ljevica pobijedila nakon 20-godišnje vladavine desnice

Slika nije dostupna
Kandidat ljevice Mauricio Funes pobjednik je predsjedničkih izbora u Salvadoru, nazvanih povijesnima jer su označili kraj 20-godišnje vladavine stranke desnice ARENA-e, izvijestile su u danas agencije iz te malene zemlje Središnje Amerike.

'Ovo je najsretniji dan u mome životu', rekao je u nedjelju navečer po mjesnom vremenu Funes, bivši televizijski novinar kojega je kandidirala bivša pobunjenička stranka Fronta Farabundo Marti za nacionalno oslobođenje (FMNL). Budući da su Sjedinjene Američke Države poduprle diktaturu protiv koje se pobunio FMLN, ta je stranka gubitnica krvava, 12 godina duga građanskoga rata koji je završio 1992. s oko 75.000 mrtvih. Bivši pobunjenici poslije su prerasli u političku stranku, no Funes (49) nikad nije bio pobunjenik.

U nedjelju je taj bivši dopisnik CNN-a dobio 51,27 posto glasova, a 48,73 posto prikupio je njegov protukandidat Rodrigo Avila, bivši policijski zapovjednik, koji je priznao poraz, objavilo je izborno povjerenstvo još neslužbene rezultate na temelju više od 90 posto prebrojenih glasova.

'Danas slave građani koji vjeruju u nadu i koji su porazili strah', rekao je Funes, prenosi agencija dpa. U kampanji je isticao da će 'izbjegavati sukob i duh osvete', a 'vladu temeljiti na duhu nacionalnog jedinstva'.

ARENA, koju podupiru poslovni ljudi, imućni i crkva, vodila je kampanju zastrašivanja zadnjih tjedana, napominje njemačka agencija dpa. Ta je stranka plašila birače predviđanjima da bi Funesova pobjeda odvela zemlju u komunizam pod utjecajem Venezuele i Kube. Funes je u kampanji isticao da je bliskiji brazilskome predsjedniku Luizu Inaciju Luli da Silvi nego protuslovnomu venezuelanskom predsjedniku Hugu Chavezu.

Poručio je da će Salvador ostati saveznik Washingtona, podsjeća agencija AFP. Američki zastupnici upozoravali su na 'moguće prijetnje američkim nacionalnim interesima' ako pobijedi FMLN, ali je glavni američki diplomat za Latinsku Ameriku Tom Shannon rekao da će Washington poštivati izborne rezultate i surađivati s pobjednikom.

Nakon intervencije Washingtona protiv gerile Salvador je 'amerikaniziran' i gospodarstvo je vezano uz dolar koji je i nacionalna valuta od 2001. Predsjednik izbornog povjerenstva Walter Araujo pohvalio je izborni proces i same izbore, jer su protekli bez nasilja te poručio da je 'demokracija došla da bi ostala u El Salvadoru'.

Salvador, tropska zemlja s oko 5,7 milijuna stanovnika, jedina je latinskoamerička država koja je do kraja mandata UN-a držala svoj kontingent od 200 vojnika u Iraku. Novi predsjednik Funes, koji će na dužnost stupiti 1. lipnja, morat će koalirati s manjinskim strankama jer FMLN nije osvojio natpolovičnu većinu.

Povezane teme