"Spremni za najgori scenarij"

SAD provjerava što je lansirala Sjeverna Koreja: Cilj je odobriti ''jednaki odgovor''

Slika nije dostupna
Američki vojni analitičari razmatraju mogućnost kako je Sjeverna Koreja danas testirala interkontinentalni dvofazni balistički projektil.

Prve analize SAD-a ukazuju da je Sjeverna Koreja lansirala KN-17 projektil srednjeg dometa nakon čega je uslijedila i druga faza u kojoj je ostvareno 30 dodatnih sekundi leta. Projektil je letio 885 kilometara prije no što se srušio zapadno od Japana.

Trumpova administracija održava niz sastanaka kako bi razmotrili opcije u slučaju da se bez sumnje potvrdi kako je Sjeverna Koreja testirala međukontinentalne balističke projektile.

Ako se to potvrdi, Trumpov cilj je odobriti „jednaki odgovor“, javlja CNN navodeći kako bi to moglo značiti pojačavanje vojne prisutnosti u regiji. Razmatraju se i diplomatske opcije koje bi uključivale dodatne sankcije.

Ako se utvrdi da je Sjeverna Koreja lansirala međukontinentalne projektile, Pentagon će objaviti kako su sve mjere za obranu od projektila potpuno spremne, kao i obrambeni sustavi u Južnoj Koreji i Japanu.

SAD smatra da lansiranje trenutno ne znači kako bi Sjeverna Koreja mogla lansirati projektil koji bi mogao doseći do zapadnog dijela Aljaske.

Ipak, američka vojska odavno je potvrdila kako je spremna za najgori scenarij.