SAD: Obama brani pravo Hillary Clinton da ostane u utrci

Slika nije dostupna
Senator Barack Obama odbio se pridružiti dijelu čelnika Demokratske stranke koji posljednjih dana pozivaju Hillary Clinton da se povuče iz utrke za predsjedničku nominaciju, jer ne može osvojiti dovoljno delegata za stranačku konvenciju.

"Moj je pristup da se senatorica Clinton može natjecati tako dugo koliko to želi", rekao je Obama novinarima u Johnstonu, Pennsylvanija.

On je izrazio neslaganje sa stajalištem demokratskog senatora iz Vermonta, Patricka Leahya, koji je ranije u tjednu izjavio da Clinton ne može osvojiti dovoljno delegata za nominaciju i zato se treba povući.

Hillary Clinton je na predizbornim skupovima u subotu poručila kako se "nema namjeru povući iz utrke".

Predsjednik Nacionalnog odbora Demokratske stranke Howard Dean u subotu je upozorio da je međusobno optuživanje Hillary Clinton i Baracka Obame postalo previše osobno, da oni razdiru jedan drugoga, što demoralizira stranačku bazu i šteti izgledima stranke da na izborima u studenom osvoji Bijelu kuću.

Inače je u ispitivanjima raspoloženja demokratskih birača Obama ponovo preuzeo izrazitije vodstvo pred Clinton, pa u anketi instituta Gallup u subotu vodi s 50 posto prema 43 posto glasova za Clinton.

Idući važni predizbori održavaju se 22. travnja u Pennsylvaniji, u kojoj oboje kandidata već tjednima vodi intenzivnu kampanju, a u anketama prednost ima Clinton.

Čelnici Demokratske stranke počeli su pozivati na odustajanje Hillary Clinton od utrke, nakon što su ankete počele pokazivati da senatoru Johnu McCainu, koji je već osigurao republikansku nominaciju, ogorčena borba Clinton i Obame, popravlja izglede za konačni uspjeh na predsjedničkim izborima 4. studenoga.

Povezane teme