SAD će tražiti ustupke od Dodika i Silajdžića

Slika nije dostupna
Američka administracija ponudit će kompromisne prijedloge rješenja pitanja reforme ustava i policije u Bosni i Hercegovini a od lidera Stranke za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića i Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika očekuje se da pokažu spremnost na ustupke.

Najavljujući susret Silajdžića i Dodika u Washingtonu uz posredovanje američkog državnog podtajnika za politička pitanja Nicholasa Burnsa te pomoćnika državne tajnice Daniela Frieda, "Dnevni avaz" i "Oslobođenje" prenose kako će dvojici političara iz BiH vjerojatno na potpis biti ponuđen papir koji nudi povratak na tzv. travanjski paket ustavnih promjena prošle godine odbačen u Parlamentu BiH upravo zaslugom zastupnika iz Silajdžićeve stranke.

Razlika će biti u tome što bi taj paket bio dopunjen odredbom o reduciranoj mogućnosti blokiranja donošenje odluka i zakona temeljem tzv. entitetskog glasovanja.

Taj mehanizam onemogućava donošenje odluka i zakona ukoliko za njih ne glasa i kvalificirana većina zastupnika iz svakog entiteta a ubuduće bi se on koristio samo u slučlajevima kada je riječ o podijeljenim ovlastima između države i entiteta.

Zauzvrat, od Silajdžića se očekuje da u slučaju reforme policije prihvati nastavak postojanja policije Republike Srpske koja bi ipak djelovala kao organizacijska jedinica pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

"Avaz" također navodi kako je planirano otvaranje rasprave i o nazivu entiteta RS. Sukladno činjenici da su i u tom entitetu konstitutivna tri naroda, Dodik će biti u prilici izjasniti se o prijedlogu da se on preimenuje u "Republiku Srba, Bošnjaka i Hrvata".

Sam Dodik uoči odlaska u SAD izjavio je kako rasprava o promjeni naziva RS "ne dolazi u obzir". Haris Silajdžić je potvrdio kako bi i to moglo biti temom rasprave no ne i prioritetno potanje kojega valja rješavati.

"Prioritetne stvari sada su entitetsko glasovanje i reforma
policije", kazao je Silajdžić kako ga citira "Avaz".