S Himalaje spašen talijanski alpinist

Slika nije dostupna
Uz pomoć spasitelja i šepajući smrznutim nogama, talijanski alpinist u utorak je ujutro spušten s K2, drugog po visini planinskog vrha na svijetu, na kojemu je proveo četiri noći nakon što je na skupinu alpinista pala ledena gromada, pri čemu je poginulo njih 11.

Nesreća se dogodila prošloga petka, kada se na obroncima K2, nakon Everesta drugog po visini planinskog vrha (8.611 m) na sjeveroistoku Pakistana, odvalila gromada leda i pala na skupinu alpinista dok su se vraćali s vrha.

Marca Confortolu (37) kasno u ponedjeljak primijetili su američki alpinist i pakistanski nosači.

Tim spasitelja izvukao ga je s vrha na visinu koja jamči sigurno spuštanje helikoptera koji će ga spustiti u kamp, na oko 6.000 metara.

"On je na putu prema kampu", izjavio je umirovljeni brigadir Mohammad Akram, potpredsjednik pakistanske Avanturističke fundacije, dodavši kako Talijana zbog potpune iscrpljenosti nisu mogli spustiti tijekom noći, već da je to učinjeno ujutro.

"Njegova su stopala naotečena i čizme su mu preuske", kazao je Akram, istaknuvši kako je Confortola, unatoč boli i iscrpljenosti, zadržao unutarnju snagu.

"Bori se, slab je, ali je dobroga duha", rekao je.

Confortola je satelitskim telefonom u ponedjeljak razgovarao s prijateljem-alpinistom u Italiji.

"Naravno, naravno, ponovno ću ići. Zamisli da sada prekinem", izjavio je svom prijatelju.

Povezane teme