Ana i Artem Dultsev

Ruski špijunski par iz Slovenije: "Kada smo stigli, shvatili smo da uopće ne govorimo ruski"

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Ruska televizija objavila je intervju s tajnim agentima koji su nedavno razmijenjeni, a godinama su živjeli i djelovali u Sloveniji.

Ruski špijuni iz Slovenije na ruskoj televiziji. Ležerni razgovor s elitnim agentima i njihovo dvoje djece. Prikazani su u društvu dvoje djece, sa suzama u očima i porukama zahvale ruskom predsjedniku.

Brat i sestra ruski tek počinju učiti. Donedavno su živjeli u Sloveniji, misleći da su Argentinci. Da su zapravo Rusi, saznali su prije pet dana, kada se odigrala povijesna razmjena zatvorenika između SAD-a i Rusije.

Pročitajte i ovo Prazni vezovi u marinama Podbacila i nautička sezona? Cijene previsoke i bogatim gostima: "Pitaju se kako si domaći ovdje uopće mogu priuštiti osnove za život"

Koliko su dugo Ana i Artem Dultsev djelovali kao ruski tajni agenti, nije poznato. Zna se da su u Sloveniji bili od 2017., no sudeći prema izjavama Anne Dultseve, pod lažnim identitetom živjeli su mnogo dulje. Kaže da se na ruski ne privikavaju samo djeca.

"Kada smo stigli, shvatili smo da ne možemo govoriti, da uopće ne govorimo ruski. Tekst smo pisali na komadu papira. ''Mama, sve je u redu, došli smo kući s djecom.'' Nazvala sam majku i pročitala joj tekst da smo se vratili kući, da je sve dobro. Ona je počela ispitivati, a ja u suzama znam kako odgovoriti, ali ne mogu ništa izreći", rekla je Ana Dultsev, ruska agentica.

Slovenija je bračnom paru pet godina služila kao baza iz koje su putovali u susjedne zemlje i prenosili naredbe iz Moskve drugim ruskim agentima spavačima. U Sloveniji su uhićeni krajem 2022.

"Prijetili su da nam argentinska strana želi oduzeti djecu, da djeca mogu biti dana na posvajanje drugoj obitelji. No mi smo osjećali da su slovenske službe činile sve što mogu kako bismo djecu zadržali u Sloveniji", rekla je Dultseva.

U razdoblju od uhićenja do razmjene, kažu oni, u pritvoru su ih više puta posjetili ruski obavještajci.

Pročitajte i ovo Bori se s leukemijom Damir (16) iz Vukovara treba pomoć dobrih ljudi: Obitelj ne može pomoći, braće i sestara nema, a nedavno je ostao i bez majke

Artem Dultsev, ruski agent je rekao: "Tijekom jednog od tih posjeta, prenio nam je pozdrave predsjednika. Rekao je da Vladimir Vladimirovič i Vanjska obavještajna služba čine sve što mogu da nas oslobode. Bila je to, naravno, velika potpora".

Hoće li im i kako ruska država pomagati u budućnosti, nije poznato. S obzirom na to da sada svi znaju kako Ana i Artem Dultsev te dvoje djece izgledaju, teško da se mogu vratiti poslu ruskih tajnih agenata.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.