najveći inozemni napad

VIDEO Dramatična situacija na ruskoj granici, proglašeno izvanredno stanje: "Ubijaju civile, uništavaju kuće!"

Ukrajinski napad na Belgorod Foto: Afp
Nakon niza ukrajinskih napada na pograničnu regiju Belgorod guverner je proglasio izvanredno stanje za cijelu regiju. Ukrajinska vojska napala je i susjednu regiju Kursk.

Guverner ruskog pograničnog područja Belgorod Vjačeslav Gladkov proglasio je u srijedu izvanredno stanje u cijeloj regiji, a kao razlog naveo je nastavak napada ukrajinskih snaga.

"Situacija u regiji Belgorod i dalje je iznimno teška i napeta", rekao je Gladkov u videu objavljenom na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Svakodnevno granatiranje ukrajinskih oružanih snaga uništilo je kuće, ubilo i ranilo civile, dodao je.

"Stoga donosimo odluku, počevši od danas, da proglasimo regionalnu izvanrednu situaciju u cijeloj Belgorodskoj regiji (...) s naknadnim apelom vladi da proglasi izvanrednu situaciju na saveznoj razini", dodao je Gladkov.

Ukrajina je u srijedu nastavila s napadima na dvije ruske regije raketama i bespilotnim letjelicama, a Kijev je priopćio da dublje napreduje u najvećem inozemnom upadu u Rusiju desetljećima.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Rusija je u srijedu priopćila da je tijekom noći uništila 117 ukrajinskih bespilotnih letjelica u Rusiji, većinom u regijama Kursku, Voronježu te Belgorodu i Nižnjem Novgorodu. Rečeno je da su također oboreni i ukrajinski projektili te su prikazani bombarderi Suhoj Su-34 kako gađaju ukrajinske položaje u Kursku.

Ruski zapovjednici rekli su da se bojišnica u Kursku stabilizirala, premda je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da njegove snage ondje nastavljaju napredovati.

SAD nije znao za napad

Bijela kuća rekla je da ih Ukrajina nije unaprijed obavijestila o svojem upadu i da Sjedinjene Države nisu bile uključene u operaciju, premda su ruski dužnosnici sugerirali da su zapadni podupiratelji Ukrajine morali znati za napad.

Putin je u ponedjeljak rekao da Ukrajina "uz pomoć svojih zapadnih gospodara" ima cilj poboljšati pregovaračku poziciju Kijeva prije mogućih mirovnih pregovora i usporiti napredovanje ruskih snaga.

Ukrajinski napad na Rusiju, najveći napad strane sile od Drugoga svjetskog rata, dramatično je promijenio narativ o ratu. Nakon neuspjeha ukrajinske protuofenzive 2023. da ostvari bilo kakve veće uspjehe protiv moskovskih snaga, Rusija je stalno napredovala.

Rusija u defenzivi

Ruski dužnosnici kažu da Ukrajina pokušava pokazati svojim zapadnim podupirateljima da još uvijek može imati velike vojne operacije upravo dok raste pritisak na Kijev i Moskvu da pristanu pregovarati o zaustavljanju rata.

Dovodeći rat u Rusiju, Ukrajina je prisilila gotovo 200.000 Rusa da se evakuiraju iz pograničnih područja.

Ofenziva donosi rizike i za Kijev - Ukrajina bi mogla ostaviti druge dijelove bojišnice izloženima tako što će svoje snage rasporediti u borbe na ruskom suverenom teritoriju.

Rusija kontrolira 18 posto ukrajinskog teritorija i posljednjih mjeseci napreduje. Ukrajina je tvrdila da kontrolira najmanje 1000 četvornih kilometara Rusije, više nego dvostruko od onoga što pokazuju brojke Moskve.

Pročitajte i ovo Poginule 62 osobe Otkriven uzrok pada zrakoplova u Brazilu? Nađen snimač glasa

Pročitajte i ovo Meteorolog Dnevnika Nove TV Nakon vrhunca toplinskog vala stiže dramatična promjena vremena: "Savjetujem poljoprivrednicima da obave berbu..."