Krtica u parlamentu

Otkriven špijun u parlamentu europske zemlje: "Upao je u ljubavnu zamku ruske agentice"

Irski parlament Foto: Afp
Irski zastupnik u parlamentu doušnik je Rusije. Jedan od razloga zbog kojeg su ga regrutirali bilo je uspostavljanje kontakata s ilegalnim paravojnim skupinama u Sjevernoj Irskoj. Iako je policija zastupniku rekla da prekine kontakte, nije poslušao, no istrage nisu uspjele dokazati da su ga platili Rusi ili da im je proslijedio sigurnosno osjetljive dokumente, pa zastupnik nije uhićen.

Ruska obavještajna služba regrutirala je irskog zastupnika da bude propagandna krtica i izaslanik, a irski premijer Simon Harris kaže da ga to nimalo ne iznenađuje. Vijest, koju je objavio dopisnik The Sunday Timesa, za Politico su potvrdila dva viša irska dužnosnika u vladi i pravosudnom sustavu.

Zastupnik nije uhićen niti optužen jer nije počinio nikakav zločin tijekom izgradnje odnosa s agentima Kremlja koji djeluju unutar velikog ruskog veleposlanstva u Dublinu. U svjetlu irskih zakona o kleveti koji neuobičajeno pogoduju tužiteljima, dužnosnici su rekli da zastupnik ne bi trebao biti javno identificiran.

Simon Harris rekao je da su se takvi napori ruskih obavještajnih agenata povećali u Irskoj otkako je Moskva pokrenula potpunu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. Tada je Irska protjerala četvoricu ruskih diplomata optuženih za regrutiranje obavještajnih agenata unutar irskih političkih i poslovnih zajednica. Moskva je uzvratila zabranom brojnim irskim političarima da putuju u Rusiju.

Dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni jer nisu ovlašteni razgovarati o irskoj obavještajnoj aktivnosti, za Politico su rekli da je zastupnik regrutiran 2019. dok je Rusija nastojala rasplamsati napetosti povezane s Brexitom između Irske i Ujedinjenog Kraljevstva, posebno u britanskoj regiji Sjeverne Irske. Isto tako, Harris je rekao da ne može govoriti o detaljima irske obavještajne službe o zastupniku, koji je identificiran samo kao aktualni član irskog dvodomnog parlamenta, Oireachtas. Politico je doznao da je političar član lijeve oporbene klupe, a ne trostranačke vlade koju vodi Harris, a koja podupire Ukrajinu.

Sergej Prokopjev, ruski špijun koji je navodno regrutirao zastupnika, bio je među četiri djelatnika ruskog veleposlanstva koji su protjerani iz Irske u ožujku 2022. Svi su identificirani kao članovi ruske vojne obavještajne agencije GRU i uključeni u špijunažu. Sunday Times izvijestio je da je nakon protjerivanja Prokopjev nastavio koordinirati aktivnosti s irskim zakonodavcem preko ženske ruske agentice koja se povremeno slala u Dublin kako bi uspostavila romantičnu vezu s političarem, a "ljubavna zamka" osmišljena je da kompromitira metu.

Dužnosnici su rekli da je zastupniku policija rekla da prekine kontakte, ali nije poslušao. No istrage nisu uspjele dokazati da su ga platili Rusi ili da im je proslijedio sigurnosno osjetljive dokumente.

Sunday Times rekao je da su Rusi regrutirali zastupnika djelomično i zbog toga da razvije kontakte s ilegalnim paravojnim skupinama u Sjevernoj Irskoj, posebno s "lojalističkim" ekstremistima na britanskoj protestantskoj strani zajednice.

Pročitajte i ovo U Nuštru FOTO Pogledajte ispod kakve je zastave stajao Milanović: "Ja u tome neću sudjelovati"

Pročitajte i ovo Poteškoće u prometu FOTO Pripremite se za kaos, počeli su radovi na velikom zagrebačkom raskrižju: Provjerite kako će se odvijati promet

Pročitajte i ovo Šokantno VIDEO Potresne snimke: Pogledajte kako je Donja Jablanica izgledala prije tragedije, a kako izgleda danas

 

Povezane teme