Poziva se na bolničke testove

Putinov kritičar Navaljni otrovan je nervnim otrovom Novičok, tvrdi njemačka vlada

Aleksej Navaljni (Foto: AFP) Foto: Afp
Bolnički testovi na Alekseju Navaljnom pokazuju da je otrovan nervnim otrovom skupine Novičok, tvrdi glasnogovornik njemačke vlade Stefan Siebert.

Glasnogovornik Siebert, pozivajući se na bolničke testove, tvrdi da je veliki Putinov kritičar, Aleksej Navaljni otrovan nervnim otrovom skupine Novičok. Za sada se ne zna tko je odgovoran za trovanje ruskog oporbenjaka.

Njemačka vlada objavila je da su testovi Navaljnija pokazali prisutnost nervnog otrova nalik na Novičok, sličnog onome kojim je prošle godine otrovan bivši ruski dvostruki špijun Sergej Skripal i njegova kći Julia. Njemačka vlada nije optužila rusku vladu za trovanje Navaljnija, no pozvala ih je da se očituju o ovom slučaju, piše RT.

Glasnogovornik Berlina, Stefan Siebert kazao je da će o rezultatima ispitivanja obavijestiti njemačke saveznike iz EU-a i NATO-a. Navaljni ostaje u induciranoj komi u berlinskoj bolnici.

Podsjetimo, vođa niza prosvjeda protiv Putina u komi je i priključen na respirator nakon što mu je pozlilo tijekom leta. Vlasti ovaj incident ne smatraju trovanjem, a oporbenjakovi suradnici smatraju da je otrovan.

Navaljni, koji je predvodio niz prosvjeda protiv Putinove administracije, bio je na letu iz Tomska za Moskvu kada se počeo osjećati loše. Avion je prisilno sletio u Omsku. Njegovi suradnici smatraju da je otrovan u zračnoj luci u Tomsku gdje je fotografiran kako ispija šalicu čaja.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prošli tjedan je rekao da "rusko vodstvo nema koristi" od Navaljnijeve bolesti i oštro je kritizirao zapadne vlade zbog njihovih optužbi upućenih Rusiji.