Putin najavio utrku za mjesto premijera

Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako će predvoditi izbornu listu stranke Jedinstvena Rusija na predstojećim prosinačkim parlamentarnim izborima, ne isključivši pritom mogućnost da bi, iduće godine, nakon isteka njegova predsjedničkog mandata, mogao postati predsjednikom ruske vlade.

'Sa zahvalnošću prihvaćam vaš prijedlog da predvodim listu Jedinstvene Rusije', na parlamentarnim izborima koji će se održati 2. prosinca, rekao je Putin pred članovima kongresa.

'Predvoditi vladu, vrlo je realističan prijedlog, no o tomu je još
rano razmišljati', kazao je, dajući na znanje kako je to pitanje o kojem ozbiljno razmišlja.

'No, za to je potrebno ispuniti najmanje dva uvjeta. Prvi je da Jedinstvena Rusija 2. prosinca dobije izbore u dumi, a drugi da za predsjednika izabere poštenog, sposobnog, učinkovitog i modernog čovjeka s kojim će moći raditi u paru', kazao je Putin.

Putin se na kongresu nije želio učlaniti u stranku, zahvalivši na ponuđenom prijedlogu. 

'Iako sam bio jedan od pokretača stvaranja Jedinstvene Rusije, poput većine stanovnika ove zemlje izvan sam stranke i taj status ne bih mijenjao', rekao je.

U govoru održanom na predizbornom kongresu Jedinstvene Rusije, Putin je rekao kako ta vladajuća stranka, u čijem je osnivanju i sam sudjelovao, ima samo jednu zadaću - 'u poštenoj borbi pobijediti na predstojećim izborima za rusku dumu'. 

Pobjeda Jedinstvene Rusije potrebna je kako bi se 'zajamčio stabilan razvoj zemlje, da bi se u djelo proveli svi usvojeni planovi i da bi se opravdala očekivanja milijuna građana ove zemlje', istaknuo je.

'Mislim da je stigao trenutak u kojemu nam se pruža mogućnost dokazati da je Rusija velika zemlja kojom se njezini državljani ponose i koju susjedi uvažavaju, prije svega njezina čovjeka, njegovo dostojanstvo i prava', kazao je ruski predsjednik.

Politički analitičari u zadnjih su nekoliko mjeseci u više navrata nagađali kako bi Putin mogao namjerno izabrati politički slabog i lojalnog nasljednika za mjesto predsjednika, te nastaviti vladati zemljom s drugog ključnog mjesta - onog premijerskog.

U govoru održanom nakon ruskog predsjednika čelnik partije i aktualni predsjednik dume Boris Grizlov izjavio je kako će Jedinstvena Rusija ispuniti sve zadaće koje je pred nju postavio Putin te da je odlučna u namjeri da osigura kontinuitet sadašnjeg političkog smjera. 

Dodao je kako se jedinstvena Rusija zalaže za razvoj partnerstva države i privatnog sektora. U radu kongresa Jedinstvene Rusije sudjeluje više od 500 izaslanika stranke i gostiju iz 38 zemalja, a rad kongresa prati oko 1.000 novinara.