Oglašen alarm

Širi se opasna zaraza: Istražuje se pet novih slučajeva, virus je već ušao u 300 objekata

Ilustracija Foto: Profimedia
Ptičja gripa proširila se na sto mljekara u Kaliforniji i tristo diljem zemlje, prema američkom ministarstvu poljoprivrede.

Američka savezna država Kalifornija istražuje pet mogućih slučajeva ptičje gripe kod ljudi među radnicima na mliječnim farmama, uz šest slučajeva koji su ranije potvrđeni u državi, priopćio je u ponedjeljak državni odjel za zdravstvo.

Ptičja gripa proširila se na sto mljekara u Kaliforniji i tristo diljem zemlje, prema američkom ministarstvu poljoprivrede. Ove je godine bilo 19 potvrđenih slučajeva kod ljudi, i to među radnicima na farmama koji su bili izloženi bolesnoj peradi ili mliječnim proizvodima, uključujući šest potvrđenih slučajeva u Kaliforniji ovog mjeseca, piše Reuters.

Rizik od ptičje gripe za stanovništvo i dalje je nizak, a pasterizirani mliječni proizvodi sigurni su za konzumaciju, rekli su savezni dužnosnici.

Uzorci iz pet mogućih slučajeva šalju se centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, priopćio je kalifornijski Odjel za javno zdravstvo.

Mogući i potvrđeni slučajevi potječu s devet različitih mliječnih farmi, a pojedinci su imali blage simptome i nisu bili hospitalizirani, priopćile su državne vlasti.

Pročitajte i ovo Policija pokrenula postupak Dijete (2) ubijeno u blizini hrvatske granice: Otac s teškim ozljedama prevezen u bolnicu

Pročitajte i ovo Na rijeci Maas Pronađen čamac nestalog Hrvata, objavljen njegov zadnji video: "Pogledajte kako dere voda"