preliminarni rezultati

Objavljeni rezultati izbora u BiH: Načelnik uspio osvojiti mandat iz zatvora

Lokalni izbori u BiH Foto: Antonio Balic/Cropix
Poznati su rezultati lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini na koje je izašlo nešto malo manje od pola registriranih birača.

Prema prvim preliminarnim rezultatima lokalnim izborima u BiH najveće nacionalne političke stranke uspjele su sačuvati kontrolu nad većinom općina i gradova u toj zemlji.

Na birališta je izišlo nešto manje od 48 posto registriranih birača. Nešto više od 3,4 milijuna stanovnika imalo je pravo izići na birališta.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je da je stranka ostvarila svoje izborne ciljeve i ostala na vlasti u 17 općina.

HDZ BiH tako će ostati na vlasti u Neumu, Ravnom, Čapljini, Stocu, Ljubuškom, Čitluku, Širom Brijegu, Grudama, Posušju, Kupresu, Livnu, Vitezu, Novom Travniku, Usori, Domaljevcu, Orašju i Odžaku.

Čović također očekuje da će HDZ BiH dobiti većinu i u gradskom vijeću Mostara, čime će moći utjecati na izbor gradonačelnika kojeg biraju gradski vijećnici.

S druge strane, HDZ BiH najvjerojatnije će izgubiti poziciju u Žepču u korist bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA). Čović je zaključio da je to rezultat uspostave oporbenog hrvatskog bloka - Hrvatski demokratski savez (HDS).

"Stranka koja se odcijepila od HDZ-a BiH preuzela je na sebe povijesnu odgovornost", rekao je Čović. 

Hrvatski nacionalni pomak (HNP), odnosno njegov član Ivan Buntić pobijedio je u Tomislavgradu, dok je Zdravko Marošević, koji je ranije napustio HDZ BiH i sada je član HDS-a, pobijedio kao kandidat za načelnika Vareša. Jozo Ivančević također ostaje načelnik u Rami. 

Stranke bošnjačko-građanskog bloka zadržale pozicije

Tri stranke koje čine bošnjačko-građanski blok u koaliciji koja je trenutačno na vlasti u BiH dominiraju u Sarajevu, a uspjele su sačuvati neka od ključnih uporišta poput Tuzle, u kojoj će gradonačelnik i dalje biti iz SDP-a BiH.

Ta ista stranka zadržala je i načelničku poziciju u sarajevskoj Općini Stari Grad i u Novom Sarajevu. U novom mandatu stranka Naša stranka (NS) imat će načelnika Općine Centar. 

Stranka Narod i pravda (NiP) na čelu s Elmedinom Konakovićem, trenutačnim ministrom vanjskih poslova BiH, također je sačuvala načelničke pozicije koje je dosad imala. Uz to, osvojili su i neke nove pozicije te iz stranke poručili kako su zadovoljni rezultatom.

Čelnik SDP-a Nermin Nikšić rekao je pak kako u toj stranci nisu zadovoljni ostvarenim rezultatima, a u stranci SDA na čelu s Bakirom Izetbegovićem zadovoljni su izborima od prije četiri godine. 

Izetbegović tvrdi kako je njegova stranka, iako nema načelničkih pozicija u općinama koje čine grad Sarajevo, zabilježila "jak porast" broja vijećnika u općinskim vijećima.

Uvjerljivu pobjedu odnio je novi načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo koji je kampanju vodio iz zatvora. Onamo je dospio prije tri mjeseca zbog zloporabe službenog položaja i ovlasti.

Dodik razmjerni pobjednik, no bez Banje Luke

Stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika razmjerni je pobjednik izbora na području Republike Srpske. Kandidati te stranke pobijedili su u 70 posto općina i gradova u Republici Srpskoj. 

Najvažniji cilj ipak im je ostao izvan dosega - izgubili su u utrci za gradonačelnika Banje Luke. Tamo je još jedan mandat izborio član Partije demokratskog progresa (PDP) i aktualni gradonačelnik Draško Stanivuković s uvjerljivom razlikom od oko 10 tisuća glasova.

"Ova će pobjeda promijeniti sve u ovoj zemlji", kazao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović u izbornoj noći.

Pročitajte i ovo Poteškoće u prometu FOTO Pripremite se za kaos, počeli su radovi na velikom zagrebačkom raskrižju: Provjerite kako će se odvijati promet

Pročitajte i ovo Šokantno VIDEO Potresne snimke: Pogledajte kako je Donja Jablanica izgledala prije tragedije, a kako izgleda danas