Iz minute u minutu

VIDEO Objavljene dramatične snimke poplava: Raste broj mrtvih, zna se i gdje će u Hrvatskoj biti najgore

Najgore poplave u više od dva desetljeća za sobom su ostavile pustoš i sve više mrtvih. No opasnost nije prestala. Zemlje se pripremaju za nastavak apokalipse.

 

  •  Europa se bori s poplavama

  • broj mrtvih narastao je na 17, traže se nestali

  • u Hrvatskoj se tek očekuje vrhunac vodenog vala

Tijek događaja možete pratiti iz minute u minutu:

15:30 Objavljena je snimkaa poplava u češkom gradu Bohunimu.

15:21 Talijanska meteorološka služba građane je upozorila na obilne oborine, jak vjetar i intenzivne oluje koje bi mogle potrajati do četvrtka. Nacionalna služba civilne zaštite je za sriijedu izdala žuti alarm za skoro 50 regija.

13:04 Policija je u Donjoj Austrija najavila pojačane patrole u područjima pogođenim poplavama jer se želi spriječiti krađu i ilegalno odlaganje glomaznog otpada.

Rekao je to policijski inspektor Johann Baumschlager te podsjetio da se ni u kojem slučaju ne smije prolaziti kroz blokade na cestama.

"Poplavljene rijeke predstavljaju područja opasna po život", istaknuo je.

 

10:43 Austrajski mediji objavili su snimku svinje koja pliva na poplavljenom području.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

9:57 Zbog očekivanog porasta vodostaja rijeka Mure, Drave i Dunava, započele su preventivne mjere na rizičnim područjima.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Hrvatska tek očekuje visok vodostaj 

8:31 Što se tiče Hrvatske, fokus je na Dunavu jer druge rijeke ne bi trebale stvarati probleme. Vrhunac vala trebao bi stići Dunavom za sedam dana. 

"Dunav raste i rast će cijeli tjedan s vrhuncem za vikend, a možda i nakon vikenda. To se sporo događa jer sva ta voda treba proteći kroz Dunav i doći do naših krajeva. Očekujemo da će Dunav rasti idućih sedam dana, ali nadamo se najboljem", objasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

Više o tome možete pročitati OVDJE.

8:23 U Mađarskoj su na snazi upozorenja duž 500 kilometara Dunava. Vodostaj te rijeke svaka 24 sata raste za oko metar, zbog čega su lokalne vlasti u Budimpešti stanovnicima podijelile milijun vreća pijeska i svi vlakovi između Budimpešte i Beča su otkazani.

Mađarski premijer Viktor Orban ranije je rekao da je zbog ekstremnih vremenskih uvjeta odgodio sve svoje međunarodne obveze.

8:14 Objavljene su snimke poplave u češkom gradu Ostravi.

7:00 Južna Poljska i dalje se bori s poplavama. Situacija je kritična u Nyseu. Krpa se nasip kako bi se obranio grad. Gradonačelnik Nysea u razgovoru za RMF FM rekao je u ponedjeljak navečer: "Ovo je najvažnija noć u povijesti grada u 21. stoljeću." Evakuira se 40.000 ljudi. 

6:30  Lokalne vlasti u Budimpešti podijelili su stanovnicima milijun vreća pijeska za zaštitu od poplava. Otkazani su svi vlakovi između Budimpešte i Beča.

 

 

Povezane teme