Poplave opustošile jug Kine, 188 poginulih

Slika nije dostupna
Od posljedica obilnih kiša, koje je u Kini prouzročila tropska oluja Bilis, poginulo je više od 180 osoba, dok ih se još uvijek najmanje stotinu smatra nestalima. Obilne kiše su uz poplave prouzročile i klizanje tla.

Poplavama su pogođene pokrajine Fujian, Hunan, Guangdong, Jiangxi, Zhejiang i Guangxi odakle su evakuirani milijuni stanovnika. Prema izvješću državne televizije u šest pokrajina ugroženi su životi gotovo 12 milijuna stanovnika. 

Spasioci s poplavljenih prometnica pokušavaju spasiti ljude koji su nasukani u vodi. Ovih se dana i dalje očekuju obilne kiše. 

Najteže je pogođena pokrajina Hunan gdje je u poplavama stradalo najmanje 92 ljudi, javljaju kineske novinske agencije. Najveći broj ljudi poginuo je u bujicama koje je Bilis donjela u patak, no 14 je osoba stradalo kasnije spašavajući preživjele iz vodenih bujica. 

Voda je odnjela tisuće domova, a poharana su i velika poljoprivredna područja. U Fujianu je poplavama pogođeno oko 3 miljuna ljudi, uništeno je 19.100 kuća, a vodene bujice potpuno su uništile 144.680 hektara poljoprivrednih kultura.

U Guandongu još uvijek nije moguće uspostaviti željeznički promet. Tisuće radnika poslano je kako bi radili na popravljanju tračnica i ponovnom uspostavljanju željezničkog prometa, no očekuje se kako će to biti moguće tek za nekoliko dana.
 
Svakog ljeta južnu Kinu poharaju poplave, no ove je godine sezona poplava smrtonosnija, pa je i prije udarca Bilisa pod bujicama poginulo nekoliko stotina ljudi. Prošlog je mjeseca u oluji, koja je također izazvala obilne oborine, smrtno stradalo 349 osoba.

Povezane teme