Polovica američkih tinejdžera se opija

Slika nije dostupna
Gotovo polovica američkih srednjoškolaca priznala je da su u zadnje vrijeme ilegalno pili alkohol i da je većina njih sklona opijanju, pokazalo je istraživanje američke vlade.

Za te opijanju sklone srednjoškolce - koji konzumiraju po nekoliko pića zaredom - veća je vjerojatnost da će se upustiti u seks, tučnjavu, pušenje ili drogiranje, pokazala je studija Centra za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC).

"Naša studija jasno pokazuje ne samo da srednjoškolci piju alkohol, već i to da količina koju popiju, utiče na druge zdravstvene ili socijalne probleme", izjavila je dr. Jacqueline Miller iz Tima za alkohol CDC-a, koji je proveo istraživanje.

"Studija pokazuje važnost primjene djelotvornih strategija kako bi se spriječila maloljetnička konzumacija alkohola i opijanje, kako što je nametanje zakonske minimalne dobne granice za pijenje i reduciranje prodaje alkohola maloljetnicima, što može pomoći promjeni društvenih normi vezanih za prihvatljvost maloljetničkog opijanja", naglasila je Miller.

U SAD-u nije dopušteno konzumiranje alkohola mlađima od 21 godine, dok većina maturanata ima od 17 do 19 godina.

U studiji, objavljenoj u časopisu "Pediatrics", analizirani su podaci od 15.214 srednjoškolaca, u dobi od 14 do 18 godina, koji su ispunili upitnike o riskantnom ponašanju mladih.

Ustanovljeno je kako je 45 posto učenika priznalo da je pilo alkohol u posljednjih mjesec dana, a od njih je 64 posto navelo kako ima naviku opijanja. A 69 posto među njima to učinilo više nego jednom u posljednjih 30 dana.

Kod maloljetnih konzumenata alhohola je utvrđeno više nego dvostruko veća sklonost seksualnoj aktivnosti od onih koji ne piju, pokazalo je istraživanje. Vjerojatnost da će postati pušači je četiri puta veća, a da će se fizički sukobiti s nekim dvostruko veća.

Također je daleko veća vjerojatnost da će pušiti marihuanu i pokušati samoubojstvo, pokazalo je istraživanje.

I na kraju, srednjoškolci s navikom opijanja imaju daleko lošije ocjene.