Potraga za bjeguncem

VIDEO: Vedranov ubojica pobjegao u Hrvatsku?

Slika nije dostupna
BiH policija intenzivno traga za osumnjičenikom.

'Policijska uprava MUP-a Županije Zapadnohercegovačke predala je osumnjičenika u nadležnost sudske policije. Oko 00.30 sati zaprimili smo dojavu da je osumnjičenik pobjegao', rekao je glasnogovornik Zapadnohercegovačke policije Damir Ćutura. Dodao je kako policija intenzivno traga za osumnjičenikom koji je je pobjegao pripadnicima sudske policije kojima je predan nakon kaznene obrade u širokobriješkoj policijskoj postaji. Nakon saslušanja u policiji trebao biti predan tužiteljstvu radi daljeg postupanja.

U međuvremenu sve su glasnija medijska nagađanja kako je bjegunac 'spas' potražio u Hrvatskoj, koja, kao što je poznato, s Bosnom i Hercegovinom nema sporazum o izručenju.

Suspendirani pravosudni policajci

'Pravosudni policajci koji su dopustili bijeg Olivera Knezovića iz pritvora u Širokom Brijegu suspendirani su, a u tijeku je istraga koja treba utvrditi jesu li oni učinili i kazneno djelo', izjavio je predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH Amir Jaganjac koji je pojasnio kako je prema dostupnim informacijama Knezović uspio pobjeći iz pritvora sudske policije u Širokom Brijegu sinoć oko ponoći te da se to dogodilo unatoč činjenici kako je sudska policija raspolagala svim sredstvima koja su nužna da bi bio zadržan u pritvoru te kako bi se protiv njega nastavio započeti istražni postupak.

Knezovića su jučer oko 18 sati preuzeli policajci Ivan Bajić i Marinko Barbarić. Predsjednik Vrhovnog suda Jaganjac je kazao kako je naložio njihovu suspenziju čim je dobio informaciju o Knezovićevu bijegu, a glavni zapovjednik sudske policije Edib Vehabović poslan je u Široki Brijeg kako bi u suradnji s lokalnom policijom istražio sve okolnosti pod kojima se bijeg dogodio. 'U tijeku je i procjena jesu li pravosudni policajci pritom učinili i kazneno djelo i imali li osnova protiv njih pokrenuti kazneni postupak', kazao je Jaganjac.

Sam se predao pa pobjegao

Osumnjičenik se jučer sam prijavio policiji jer, kako je rekao, nije mogao izdržati ono što se dogodilo. Policiji je rekao kako je u neredu u kojem se našao bio napadnut te je pucao u samoobrani iz kalašnjikova i to, kako je rekao, u gomilu. Iako su policija i liječnici tijekom dana tvrdili kako je Vedran Puljić poginuo od udarca kamena tj. nekog oštrog predmeta, jučer je i prije priznanja osumnjičenog potvrđeno kako se radilo smrtonosnom pogotku iz vatrenog oružja. Patolog Hamza Žujo koji je obavio obdukciju tijela poginulog je izjavio kako je nalaz pokazao da je on usmrćen hicem iz pištolja koji mu je ispaljen u glavu. To je potvrdila i dežurna tužiteljica Hercegovačko-neretvanskog kantona Vesna Ćavar i tako demantirala glasnogovornika MUP-a županije Zapadnohercegovačke Damira Čuturu koji je prvotno odbacio tvrdnje o ubojstvu iz vatrenog oružja.

>> VIDEO: Navijači Sarajeva blokirali ceste u gradu

>> Što se zapravo dogodilo u Širokom Brijegu?

>> VIDEO: 'Vedran mi je rekao da ide makar poginuo'

>> VIDEO: Brat ubijenog prerezao vene, ustrijeljeni stabilno

Ipak nije policajac

Policija je u Širokom Brijegu privela 20-ak osoba na ispitivanje u vezi s ubojstvom Puljića, a šest ih je zadržano. Istragu vodi lokalni MUP uz nadzor Federalne policije, čime je ispunjena želja današnjih prosvjednika u Sarajevu, koji su izričito tražili sa se u istragu uključi Federalna policija, jer verziji događanja kako ih prikazuje hercegovački MUP ne vjeruju. Prema prvim neslužbenim informacijama u pritvoru je bio zadržan i policajac za kojeg se tvrdilo kako je priznao pucanje u navijače. No, ta se informacija pokazala netočnom. Komesar policije Zapadnohercegovačke županije Zoran Galić potvrdio je kako se policiji dragovoljno predao 41-godišnji Oliver Knezović koji je priznao kako je tijekom izgreda u nedjelju pucao iz strojnice. Dodatna istraga tek treba utvrditi jesu li hici koje je on ispalio doista usmrtili Puljića. Prema informacijama koje je također potvrdila policija osumnjičeni je tijekom rata u BiH bio pripadnik Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane kojom je zapovijedao haaški osuđenik Mladen Naletilić Tuta.

Jučer je tijekom poslijepodneva osam osam navijača privedeno u županijsko, Hercegovačko-neretvansko tužiteljstvo u Širokom Brijegu gdje su dali iskaz.

.

.

Različite verzije događanja

Navijač Sarajeva pogođen je u desno uho, a istraga se nastavlja. Na navijače Sarajeva su pucali navijači Širokog Brijega, ali i policija, što se jasno može vidjeti na fotografijama. No još je nekoliko navijača propucano, pa tako i oni Širokog Brijega, što znači da su naoružani bili i gostujući navijači ili su oružje oteli policajcima. Na snimkama se vidi kako su pripadnici Hordi Zla oteli štitove i palice policajcima, pa su mogli doći i do pištolja, ako ih već nisu imali sa sobom. Oni tvrde kako je na njih otvarana vatra sa više strana, a policija pak tvrdi kako je u akciju krenula kada je u nogu upucan jedan građanin koji je izašao iz svoje kuće.

U prilog policijskim tvrdnjama da je pucano od strane navijača Sarajeva navodno idu i snimke nadzornih kamera sa stadiona u Širokom Brijegu koje možete pogledati u donjem videu.

 .

 

Ujedinjenje navijačkih skupina u Sarajevu

U Sarajevu su jučer održani mirni prosvjedi zbog ubojstva njihovog sugrađanina, dok su iz Širokog Brijega poručili kako od huligana, koji su za cijeli incident odgovorni, sada rade žrtve. Prema službenom policijskom izvješću za nerede su odgovorni navijači Sarajeva. U službenom priopćenju navodi se da su upravo oni izazvali incident i počeli razbijati sve pred sobom. Prosvjednici u Sarajevu, u kojem je došlo do pravog ujedinjenja navijačkih skupina - navijačima Sarajeva pridružili su se navijači Željezničara, pristigli su i prosvjednici iz Zenice, a najavljena je i skupina navijača Veleža iz Mostara - traže da se okolnosti precizno utvrde i pronađe krivac za ubojstvo.

Prosvjednike posjetio Ćiro Blažević

Odmah pod dolasku u Sarajevo jučer navečer prosvjednike je posjetio i izbornik BiH Miroslav Blažević. 'Ovo je nacionalna tragedija. Do jučer sam mislio da mi je utakmica u Estoniji najvažnija stvar u životu, a sada je to ova tragedija', kazao je Blažević kojega narednog vikenda čeka teška utakmica s izabranom estonskom vrstom u okviru kvalifikacija za svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoj Africi. Zbivanja u Širokom Brijegu Blažević je opisao sramotnima pozvavši istodobno političare da napokon počnu raditi na ujedinjavanju BiH.

U Širokom prosvjed, blokada Sarajeva prestala

U Širokom Brijegu se jutros na mirnom prosvjedu okupilo nekoliko tisuća ljudi koji prosvjeduju zbog 'medijske hajke koja je iz Sarajeva usmjerena protiv Širokog Brijega'. Najprije su se okupili ispred zgrade županijske vlade optužujući vlasti što su dopustili puštanje na slobodu uhićenih navijača Sarajeva koji su osumnjičeni za izazivanje izgreda. Građani Širokog Brijega su zbog toga ogorčeni te traže ostavku premijera Zapadnohercegovačke županije Zvonka Jurišića. Nakon dva sata, prosvjednici su se ispred zgrade županijske Vlade uputili pred Policijsku upravu u Širokom Brijegu tražeći odgovornosti vlasti za izgrede.

U međuvremenu, blokada središta Sarajeva, koja je uspostavljena u znak prosvjeda zbog izgreda u Širokom Brijegu noćas je prekinuta nakon što su iz širokobriješkog pritvora puštena sedmorica navijača Sarajeva. Njih je u Sarajevo iz Širokog Brijega dopratio dopredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo koji je odmah nakon nedjeljnih izgreda u otputovao u Široki Brijeg kako bi s predstavnicima vlasti Zapadnohercegovačke županije razmotrio mjere koje treba poduzeti ne bi li se stanje smirilo.

BiH još nema zakon o sportu

Iako su nakon izgreda u Širokom Brijegu otkazana sve utakmice kupa BiH koje su trebale biti igrane u srijedu, za sada nema naznaka da će biti prekinuto i nogometno prvenstvo te države. Javnost i mediji u BiH istaknuli su i činjenicu da ta država još uvijek nema zakon o sportu koji bi, među ostalim, regulirao i problem nasilja na stadionima. Ministarstvo civilnih poslova BiH prijedlog takvog zakona uputilo je u parlamentarnu proceduru još prije osam godina. Taj zakon nikada nije usvojen jer ga nisu podržali zastupnici iz Republike Srpske. Oni traže da reguliranje svih pitanja iz oblasti sporta bude prepušteno isključivo entitetima.

Inače, sinoć je, kako javljaju bosankohercegovački mediji, u Širokom Brijegu počeo sastanak dopredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe s premijerom Županije Zapadnohercegovačke županije Zvonkom Jurišićem i županijskim ministrom unutarnjih poslova, a razgovara se navodno, između ostalog, i o puštanju navijača Sarajeva iz pritvora.