Cure detalji

Podignuta optužnica protiv djevojčice iz Crne Gore: Planirala teroristički napad na "nevjernike" u Austriji

Ilustracija Foto: Getty Images
Podignuta je optužica protiv 14-godišnje djevojčice iz Crne Gore koja je planirala teroristički napad.

Četrnaestogodišnja djevojčica iz Crne Gore uskoro će morati odgovarati pred regionalnim kaznenim sudom u Grazu zbog sumnje da je planirala teroristički napad.

Tinejdžerica je navodno pristaša terorističke organizacije Islamska država (IS) te je planirala napad nožem na Jakominiplatzu u Grazu. Tužiteljstvo je potvrdilo Kleine Zeitungu da su optužbe usmjerene protiv djevojčice, koja je upravo dosegla kaznenu odgovornost.

Istražitelji Državnog ureda za državnu sigurnost i borbu protiv ekstremizma (LSE) djevojci su ušli u trag zahvaljujući dojavi europske sigurnosne agencije.

Povijest njezinih razgovora pokazala je da je planirala teroristički napad na Jakominiplatzu u suradnji s još dvije osobe. Jedna od tih osoba uhićena je u Njemačkoj. Dobila je i nož i pripadajuću crnu odjeću IS-a kako bi izvršila teroristički napad na nevjernike. Pronađene su i brojne snimke pogubljenja.

Tijekom pretresa kuće na različitim nosačima podataka pronađen je propagandni materijal IS-a. U jednom videu djevojka se zaklinje na lojalnost IS-u, piše Kleine Zeitung.

Ročište za određivanje pritvora zakazano je za 18. rujna, nakon čega će vjerojatno uskoro biti zakazano i održavanje glavne rasprave. Bude li proglašena krivom, 14-godišnjakinji prijeti zatvorska kazna do pet godina.

Sudski vještak smatra da je djevojčica bila uračunljiva, a djevojčica nije priznala krivnju.

Pročitajte i ovo Velika pomoć na bojišnici VIDEO Hrvatsko oružje u akciji u Ukrajini: Objavljena snimka sustava koji zadaje muke Rusima

Pročitajte i ovo Detonacija usred noći Šok na zapadu grada: Prišao automobilu, postavio bombu i detonirao je!

Pročitajte i ovo velika prijetnja Veliki diktator objavio plan koji ledi krv u žilama: "Moramo se pripremiti na upotrebu u bilo kojem trenutku"