Počeli predsjednički izbori na Cipru

Slika nije dostupna
Ciparski Grci izlaze u nedjelju ujutro na izbore da bi izabrali novoga predsjednika koji bi mogao utjecati na izglede za ponovno ujedinjenje toga podijeljenog otoka, javljaju agencije.

Biračka mjesta otvorena su u sedam ujutro po lokalnom vremenu, što je šest ujutro po srednjoeuropskome, predviđeno je da se glasuje do 17 sati (18.00), a prvi se rezultati očekuju u 20.30 (21.00 po srednjoeuropskome). Za podne je predviđena i jednosatna pauza u glasovanju.

Glasačko pravo ima oko 516 tisuća ljudi jer su izbori ograničeni na ciparske Grke s juga otočne države etnički podijeljene od 1974. kad je Turska invazijom reagirala na grko-ciparski državni udar, javlja Reuters.

Ankete su pokazale da među devetoricom kandidata na izborima najviše izgleda imaju dosadašnji predsjednik Tassos Papadopoulos, komunist Demetris Christofias i Ioannis Kassoulides kojega podupire desnica. Promatrači vjeruju da je drugi krug izbora 24. veljače sigurna stvar jer nijedan od kandidata ne može prijeći potrebnih pedeset posto glasova.

Pobjednik izbora dobit će zadaću pregovaranja sa zajednicom ciparskih Turaka ne bi li se nastavili mirovni razgovori koji su stali kad su 2004. ciparski Grci odbili mirovni prijedlog Ujedinjenih naroda.

Papadopoulos je bio žestok kritičar toga prijedloga, a dpa javlja kako on u prvome mandatu nije učinio gotovo ništa na približavanju turskoj zajednici.

Nekoliko sati prije završetka kampanje Papadopoulos je u petak pozvao svoje glasače da mu daju još jedan petogodišnji mandat i tako pošalju jasnu poruku da Ciprani ne žale što su odbili UN-ov plan.

"Veoma je važno poslati poruku i kod kuće i u inozemstvu, da Ciprani odlučuju o svojoj sudbini", rekao je Papadopoulos.

Njegovi izazivači kažu da će aktivnije tražiti rješenje cparskoga stanja koje oduvijek šteti odnosima Grčke i Turske, obiju članica NATO-a, a sada smanjuje i turske izglede da uđe u Europsku uniju.

Christofias je najavio "ofenzivu prijateljstva" prema zajednici ciparskih Turaka.

Kasoulides, nekadašnji ministar vanjskih poslova i sada član Europskoga parlamenta, obećao je aktivniji pristup ciparskome problemu. U svojoj je kampanji on najavio pregovaranje s ciparskim Turcima i osnivanje međunarodnoga stručnog tijela koje bi tražilo sporazum o ponovnome ujedinjenju.