Pariz: Donji dom parlamenta odobrio zakon o imigrantima

Slika nije dostupna
Donji dom francuskog parlamenta odobrio je zakon o imigrantima koji, među ostalim, predviđa plan o zahtjevu za obavljanjem DNK testova kod potencijalnih imigranata.

Taj je zakon izazvao kritike nekih članova vlade francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, čiji je light-motiv predizborne kampanje bio borba protiv ilegalne imigracije.

Nekoliko članova Sarkozyjeve vlade kritiziralo je novi zakon, koji osim obveznog testa za utvrđivanje poznavanja jezika sadrži i točku o DNK testovima koji će omogućiti saznanja o vezama među potencijalnim članovima obitelji koje imigranti žele dovesti sa sobom u Francusku.

Protiv zakona, o kojemu će gornji dom raspravljati idući mjesec, glasovala je lijevo orijentirana oporba. 

Amandman kojim se predlaže DNK testiranje prošao je prilično lagano. Pojašnjeno je kako će se testovi provoditi u pokusnom razdoblju od dvije godine. 

'To je pragmatičan i pošten test', smatra zastupnik iz Sarkozyeve UMP Eric Ciotti. 'Nudi dobar način da se borimo protiv ilegalnih useljenika'.

No, državna tajnica za pitanja francuskih gradova Fadela Amara, alžirskog podrijetla, izjavila je kako je provođenje DNK testa vrijeđa s obzirom da je 'kćerka imigranatskog bračnog para'.

Ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner, socijalist, te ljevičar i borac za beskućnike koji je u Sarkozyjevu vladu ušao kao Visoki povjerenik za aktivnu solidarnost protiv siromaštva, Martin Hirsch, također su kritizirali ovaj potez. No, promatrači smatraju kako Sarkozy, unatoč 'vrlo otvorenoj i raznolikoj vladi' dominira svojim timom i ministrima ostavlja malo prostora za 'manevriranje'.