Zapljeskao im je

Papi upućena kritika kakva se rijetko viđa na njegovim putovanjima: "Brojni su slučajevi seksualnog zlostavljanja..."

U službenom posjetu Belgiji papi Franji oštru kritiku uputio je sam državni vrh. Kako je na sve reagirao, provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Nije bilo diplomatske koncilijantnosti u palači belgijskog kralja. Ovako nešto protokoli sa Svetim ocem ne predviđaju. Počeo je premijer:

"Ne možemo zaobilaziti mnoge bolne rane unutar katoličke zajednice i šireg društva. Brojni slučajevi seksualnog zlostavljanja i tzv. prislinih posvajnja ozbiljno su narušili povjerenje. Vi ste posvećeni ispravnom pristupu. Ali još ima mnogo posla", rekao je premijer Alexander De Croo.

Papa je govor belgijskog premijera dočekao s pljeskom i odobravanjem.

"Crkva se treba sramiti i moliti za oprost i pokušati riješiti ovu situaciju uz kršćansku poniznost. Stvoriti sve potrebne uvjete da se ovo više ne događa", rekao je papa Franjo.

Premijerovim kritikama pridružio se i kralj Filip. Poruka papi je da u zemlji koja se desetljećima nosi sa stotinama zataškavanih zločina nad djecom, riječi nisu dovoljne.

"Našoj djeci nanesene su užasne patnje koje će nositi u sebi ostatak života. Isto je i sa žrtvama prisilnih posvajanja. Puno je previše vremena prošlo dok njihovi vapaji nisu bili uvaženi", rekao je kralj Filip.

"Kad nešto krene krivim smjerom, ne možemo prihvatiti zataškavanje. To šteti vrijednom radu svih. Stoga danas nisu dovoljne riječi. Moraju biti poduzeti konkretni koraci", dodao je premijer De Croo.

Nakon što je belgijski biskup Vangheluve priznao da je spolno zlostavljao svoje nećake, omogućena mu je crkvena mirovina. Mediji su otkrili pritisak crkve na jednu od žrtava.

Papi je trebalo deset godina da zlostavljača izbaci iz svećenstva. Učinio je to tek prije posjeta Belgiji. U nekoć većinski katoličkoj zemlji katolički identitet izražava tek 44 posto stanovništva. Muslimana je tek dva posto: 41 posto ne izražava pripadnost ijednoj vjerskoj zajednici.

Pročitajte i ovo Nevjerojatno Iznenadio ih pronalazak na gradilištu, dosad iskopali stotine tona: "Zato su se neki toliko protivili ovoj lokaciji..."

Pročitajte i ovo NEŽELJENI ZARON Potonula nuklearna podmornica: "Ne znamo ima li u njoj nuklearnog goriva"

Pročitajte i ovo Govorio o Iranu Dramatično obraćanje Netanyahua pred UN-om: Pokazao karte ''blagoslova'' i ''prokletstva'', diplomati napustili sjednicu