Poznato je i zašto

Kako je ovaj europski grad postao nova prijestolnica droge? "Količina kokaina je rekordna. Ovo je golema prijetnja!"

Kokain Foto: Getty Images
Luka Oslo postala je omiljena luka u Europi za kriminalne i okorjele bande, a ovo je razlog tome.

Gradonačelnik Osla upozorio je da krijumčari droge sve više napadaju norvešku prijestolnicu kao vrata u Europu dok vlasti pooštravaju kontrole u glavnim lukama poput Antwerpena.

Gradonačelnica Osla Anne Lindboe rekla je da je droga u vrijednosti do 570 milijuna funti prokrijumčarena kroz najveću norvešku luku, koja svaki tjedan prima 50 do 70 brodova i 243.000 kontejnera.

"Čini se da luka Oslo postaje omiljena luka u Europi za kriminalne i okorjele bande", rekla je Lindboe za televizijsku kuću NRK.

Luka u Oslu, dodala je, preslabo je čuvana, piše Guardian.

Ranije ovog mjeseca carinici u Antwerpenu, europskoj prijestolnici krijumčarenja droge, rekli su da su zapljene kokaina u belgijskoj luci prepolovljene jer su kriminalne skupine mijenjale rute kako bi izbjegle otkrivanje nakon pojačanog nadzora policije.

U Oslu, međutim, postoji zabrinutost da sigurnost nije dovoljno jaka.

Norveška carinska unija kaže da ima samo jedan mobilni skener u Oslu, koji se dijeli s dvije druge luke. Kada ga nema, carinici moraju provjeravati kontejnere ručnim skenerima, za koje kažu da nisu toliko učinkoviti.

Pročitajte i ovo Vrijeđao ih Napio se pa u Karlovcu pokazivao policajcima srednji prst: Loše je prošao, ali dobro se ne piše ni policajcu

Pozivajući na akciju, čelnica sindikata Karin Tanderø Schaug rekla je da je situacija u pogledu kokaina i organiziranog kriminala kritična i da je bitno pojačati carinu u Norveškoj.

"Ova borba u Europi tako je važna. Ne možemo si dopustiti podcjenjivanje važnosti kontrole na granicama", dodala je.

Pročitajte i ovo u Istri U stanu pronađena mrtva žena, policija utvrđuje okolnosti

Među mladima Norveška je treća zemlja s najvećom konzumacijom kokaina u Europi. Prošle je godine norveška carinska služba izvršila 1847 zapljena droge – više nego u prethodnih 10 godina zajedno – uključujući rekordne količine kokaina.

"Količina kokaina u Oslu je alarmantna i raste", rekla je Tanderø Schaug, pozivajući norvešku vladu da djeluje.

Norveška vlada predložila je povećanje sredstava za carinsku službu kako bi ojačala svoje napore protiv trgovine drogom.

Pročitajte i ovo ugrozio stotinjak ljudi Detalji drame na otoku: Pošpricao konobara suzavcem, razbijao po kafiću, a onda se vratio s pištoljem...

Ministar financija Trygve Slagsvold Vedum rekao je: "Trgovina drogom i organizirani kriminal prijetnja su našem društvu. Kako bismo zaustavili bande, moramo im zaplijeniti novac i zaustaviti dotok droge u Norvešku. Svjesni smo da je Oslo jedna od luka koja se koristi za uvoz ilegalnih droga, zbog čega postoji skener koji se prema potrebi može koristiti u obje luke u Oslu, prema procjenama prijetnje carinske agencije."

Povezane teme