Oglasio se državni vrh

Milanović i Plenković ponudili pomoć BiH: "Materijalna šteta će se nadoknaditi, ali izgubljeni životi..."

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović Foto: Vanesa Pandzic/Cropix
Premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović oglasili su se zbog katastrofalnih poplava u BiH i poslali poruke podrške. Ponudili su i pomoć, a oglasila se i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović oglasili su se povodom poplava koje su pogodile BiH. Oba političara iskazala su sućut obiteljima poginulih te ponudili pomoć.

"Sve hrvatske hitne službe, nadležne institucije i ministarstva u stalnoj su komunikaciji s kolegama iz Bosne i Hercegovine te pažljivo prate razvoj situacije, a hrvatski veleposlanik u Sarajevu Ivan Sabolić obilazi stradala područja središnje Bosne", poručili su iz Vlade.

"Vlada Republike Hrvatske odmah će reagirati i pružiti svu potrebnu podršku čim bosanskohercegovačke vlasti definiraju
konkretne potrebe i upute službeni zahtjev za pomoć. Hrvatska je spremna djelovati kroz Ravnateljstvo civilne zaštite, vatrogasne postrojbe, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo obrane, kao i preko Hrvatskog crvenog križa, ovisno o obliku pomoći koju zatraže vlasti Bosne i Hercegovine", dodali su.

Predsjednik Milanović oglasio se na svojem Facebook profilu. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"U ime građana Republike Hrvatske i u svoje osobno ime upućujem duboku i iskrenu sućut obiteljima svih nastradalih u katastrofalnim poplavama koje su pogodile mnoga mjesta u Bosni i Hercegovini. Sa žalošću i zabrinutošću pratim strašne vijesti o poplavama i izražavam potporu spasilačkim službama koje čine velike napore kako bi pomogle ljudima pogođenim tom elementarnom nepogodom. Svim građanima prijateljske i susjedne Bosne i Hercegovine, posebice onima koji su izravno pogođeni ovom katastrofom, ali i vlastima Bosne i Hercegovine poručujem kako je Hrvatska solidarna i spremna pomoći koliko god treba. Materijalna šteta će se nadoknaditi, ali izgubljeni životi nenadoknadivi su i zato sam posebno tužan zbog tragedije koja je pogodila ljude Bosne i Hercegovine", napisao je.

Sućut preminulima izrazila je i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Njezinu objavu također prenosimo u cijelosti.

"Iskrena sućut obiteljima žrtava teške prirodne katastrofe u Bosni i Hercegovini, u nadi da će se stanje što prije smiriti, a nestali biti pronađeni živi. U solidarnosti s BiH, pozivam na hitnu međunarodnu pomoć susjednoj državi i pogođenim područjima", napisala je na svojem Facebook profilu. 

Pročitajte i ovo Iz minute u minutu FOTO/VIDEO Pod ruševinama najmanje 20 mrtvih, traju akcije spašavanja: "Izvukli smo dijete pored kojeg su bili mrtvi roditelji. To je bio najteži trenutak“

Pročitajte i ovo Donja Jablanica Imam, žena i sin jedva se spasili iz potopljene džamije: "Bili su na krovu..."