Žele mirotvorniji pristup

Ode logistička potpora: Japan se povlači iz Afganistana

Slika nije dostupna
Japanci su najavili kako će u siječnju prekinuti misiju logističke potpore koju u Indijskom oceanu pružaju američkim i koalicijskim snagama u Afganistanu, prenijele su agencije.

Japanski ministar obrane Toshimi Kitazawa u utorak je izvijestio da njegova zemlja ne kani obnoviti zakon kojim se dopušta misija opskrbe gorivom i vodom brodova u Indijskom oceanu. Zakon istječe u siječnju 2010. Japanci su misiju opskrbe i prekrcaja goriva počeli 2001. tijekom vladavine prethodne vlade liberalnih demokrata, u znak potpore američkim vojnim snagama u Afganistanu. Aktualni premijer Yukio Hatoyama, oduvijek se protivio spomenutoj misiji, uz objašnjenje da bi Japan trebao zauzeti mirotvorniji pristup kada je riječ o nastojanju da se Afganistancima pomogne pri uspostavi mira. Njegova je vlada izvijestila kako razmatra druge oblike potpore umjesto dosadašnje pomorske misije.

Zakon o protuterorističkim aktivnostima usvojen je u listopadu 2001., kada je i Japancima, prvi put nakon Drugoga svjetskog rata dopušteno sudjelovanje u vojnim operacijama u inozemstvu. U skladu s domaćim zakonom, Japanci su u Indijski ocean poslali svoje vojne brodove koji logistički podupiru protuteroističke operacije u Afganistanu i izvan te zemlje.  (Hina)