Obitelj otrovana gljivama koje je kupila u trgovini!?

Slika nije dostupna
Novosađanin Đorđe Radić (49) preminuo je u subotu navečer u svojem stanu od posljedica trovanja gljivama. Liječnici se i dalje bore za život njegove supruge Stojanke (46).

Prema posljednjim informacijama, Stojanka se u nedelju popodne nalazila na reanimaciji u novosadskoj Infektivnoj klinici, pod stalnim nadzorom liječnika. Iako je cijela obitelj konzumirala iste gljive, kćerka Milica (16) i sin Saša (22) su u stabilnom stanju i izvan životne opasnosti. 

Obiteljska drama Radića počela je u večernjim satima u subotu, kada su za večeru spremili i pojeli gljive kupljene u obližnjoj trgovini. Odmah nakon večere, Radići su počeli osjećati bolove u trbuhu, drhtavicu i povišenu temperaturu. S obzirom da Đorđe i Stojanka više nisu bili u stanju govoriti, njihova kći je pozvala telefonom rođaka u pomoć. 

'Dijete je reklo da im je svima loše, a pogotovo roditeljima. Ispričala je da su večerali neke gljive i da su svi kao otrovani', ispričao je jedan obiteljski prijatelj. 

Ekipe novosadske Hitne pomoći brzo su reagirale i intervenirale. Prebacili su članove obitelji Radić iz njihovog stana u ulici Temerinskoj 51 na Infektivnu kliniku KBC Novi Sad, gdje su im ukazali svu potrebnu pomoć. Nažalost, za Đorđa nije bilo spasa, a prava drama se odvijala u pokušajima da se spasi život njegove žene Stojanke.

'Radići su primljeni sa simptomima teškog trovanja. U tijeku su toksikološke analize i kada one budu završene, znat će se je li uzrok njihovog trovanja obrok koji su pojeli, odnosno gljive, ili nešto drugo', neslužbeno je rečeno u klinici.

Prema pisanju medija, Radići su gljive kupili u lokalnoj trgovini STR „Nina kvin". 

Trovanje gljivama je akutno oboljenje koje nastaje nakon konzumiranja otrovnih gljiva, djelovanjem njihovih bioloških toksina. Najčešće je slučajno trovanje, koje uvijek počinje povraćanjem i dijarejom ili samo dijarejom.

Uglavnom oboljevaju sve osobe koje su zajedno konzumirale gljive. Prvi znaci oboljenja počinju naglo i burno, svega 30 minuta do 2 sata nakon konzumacije. 

Bolest počinje naglo s bolom u trbuhu, povraćanjem i dijarejom, s više vodenastih stolica. Težina otrovanja ovisi od količine pojedenih pečuraka, starosti bolesnika i postojećih kroničnih oboljenja.

Povezane teme