Junak afričkog kontinenta

Obamu u Gani dočekali kao superzvijezdu

Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama stigao je u petak navečer u Ganu, u prvi posjet subsaharskoj Africi otkako je postao američki šef države.

Toplo je pozdravljen u zračnoj luci Kokota, u prijestolnici Accri, uz afričke tradicionalne pjesme i plesove. U zračnoj luci dočekao ga je predsjednik Gane John Atta-Mills. Tijekom posjeta, Obama će prije svega govoriti o svojim razmišljanjima glede dobrog upravljanja i ekonomskog razvoja Afrike kamo je stigao nakon sastanka zemalja G8 u talijanskoj L'Aquili, gdje su se bogate zemlje obvezale prikupiti 20 milijardi dolara kroz tri godine za borbu protiv gladi u svijetu. Obama bi se u subotu trebao obratiti parlamentu, a potom posjetiti Cape Coast Castle, utvrdu nekoć korištenu za trgovinu robljem.

>> Papa i Obama razgovarali o bliskom istoku i pravu na obranu života

Američki predsjednik i njegova obitelj provest će u Gani nešto manje od 24 sata a potom će krenuti natrag za Sjedinjene Države. Obama je u prvom posjetu subsaharskoj Africi otkako je preuzeo predsjedničku dužnost kao prvi Afroamerikanac na čelu SAD-a. Obama i Mills rukovali su se ispred predsjedničke palače i mirno stajali jedan uz drugoga dok je vojna glazba svirala himne dviju država.

Obama je odabrao Ganu zato što ona simbolizira Afriku koja je drukčija od klasičnih slika rata, bijede i korupcije. Mills je izabran na mirnim i transparentnim izborima u prosincu prošle godine, što je primjer za cijeli kontinent. Gospodarske reforme u toj izvoznici zlata i kakaa koja od iduće godine počinje crpsti i naftu, privukle su dotad neviđena ulaganja u Ganu. Duž ulica glavnoga grada Accre svi su zidovi i stupovi ukrašeni slikama Obame i Milsa i riječju 'promjena', koja je obilježila Obaminu predsjedničku kampanju. Američki je predjsednik junak afričkoga kontinenta zbog svojih korijena: on je sin kenijskoga imigranata. Tisuće ljudi po Accri nose majice s Obaminom slikom.

Povezane teme