Obožvatelji i dalje na ulicama

Novi detalji istrage spriječenog terorističkog napada u Beču: Identificiran je i četvrti sudionik

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
U Beču je uhićen još jedan napadač, 18-godišnji Iračanin. Ekipa Dnevnika Nove TV posjetila je grad u kojem živi glavni osumnjičeni za napadač, 19-godišnjak.

Nakon otkazanih koncerata, obožavateljima Taylor Swift je ostala samo pjesma na ulicama Beča, a policija i dalje ima posla. Spriječeni teroristički napad doveo ih je i do četvrtog uhićenog.

18-godišnji Iračanin povezan je s vođom skupine koja je planirala uletjeti među obožavatelje na koncertu Taylor Swift i oduzeti im život.

"On nije izravno bio uključen u planove za napad na koncertu, ali postoji indikacija da je prisegnuo na vjernost Islamskoj državi prije nekoliko dana, točnije 6. kolovoza", rekao je Gerhard Karner, austrijski ministar unutarnjih poslova.

Glavni organizator napada, 19-godišnjak, je u pritvoru. U njegovu domu u Ternitzu, gdje je u petak stigla i ekipa Dnevnika Nove TV, pronađene su mačete i noževi, ali i eksplozivne naprave.

  Pročitajte i ovo Užasna nesreća VIDEO Srušio se putnički avion sa 62 ljudi u Brazilu: Nema preživjelih, udario u više kuća

Tijekom akcije uhićenja provedene u četvrtak susjedi su bili evakuirani. Grad je potpuno siguran, uvjerava dogradonačelnik.

"Oko 60 domova je bilo evakuirano, cijelo ovo područje je policija zatvorila i odradili su svoj posao savršeno", rekao je dogradonačelnik Ternitza Peter Spicker.

Uhićeni je imao probleme u školi, a s radikalistima se povezao putem interneta. Obitelj živi u Ternitzu tri godine. Susjedi su u šoku.

"Tih dečko, nije mnogo govorio, samo bok i zbogom i to je to. Nisam vidio njegove roditelje, bili su na odmoru, mislim da su se vratili jučer ujutro, ali od tada je sve u kući potpuno zatvoreno", rekao je Mario iz Ternitza.

U pritvoru je zadržan i 17-godišnjak za kojeg se navodi da ima i hrvatske korijene, a 15-godišnjak se vodi kao svjedok.

Večeras je trebao biti održan drugi koncert pa se u Beču još uvijek mogu zateći shrvani obožavatelji. Glazba Taylor Swift mogla se čuti i u crkvama.

Brojni ugostiteljski objekti nude popuste onima koji su trebali na koncert. Zrakoplovna tvrtka Austrian Airlines objavila je da će vratiti novac svima koji su letjeli njihovom komanijom. No, slaba je to utjeha.

"Lijepa je to gesta", rekao je posjetitelj iz SAD-a. "Ušle smo u jedan muzej besplatno i sada smo upravo pojele besplatni hamburger. Naravno da to ne može nadoknaditi koncert, ali pomaže i ovoj atmosferi zbog koje smo i došle ovdje", rekle su Thalia i Zoe.

Pročitajte i ovo Za Dnevnik Nove TV Veleposlanik iz Beča: "17-godišnji napadač ima poveznicu s Hrvatskom koja još nije jasna"

Pročitajte i ovo Meterolog Dnevnika Nove TV Hrvatska ulazi u novi toplinski val, potreban je oprez: "Ovo ne treba shvatiti kao širenje panike"

I društvene mreže preplavile su snimke uplakanih fanova iz cijeloga svijeta. Ali show mora ići dalje, pa će se u četvrtak održati koncert Taylor Swift u Londonu. Tamo su na snazi jake sigurnosne mjere.

Sama pjevačica o otkazanim koncertima u Beču još se nije oglasila. Tek se na njezinoj web stranici može vidjeti da će novac svima biti vraćen u sljedećih 10 radnih dana.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.