Čeka se reakcija

Dramatični navodi Britanaca: "Crta je prijeđena, ovo je sada potencijalno Treći svjetski rat"

Ukrajinski vojnici Foto: Afp
Rat u Ukrajini mogao bi se nakon upletanja Sjeverne Koreje pretvoriti u globalni sukob.

Britanski Telegraph u novoj analizi navodi da bi ukrajinsko-ruski sukob uskoro mogao prerasti u treći svjetski rat. Do tog je zaključka autor David Axe došao zbog 1500 vojnika sjevernokorejskih specijalnih snaga, koji su iz Sjeverne Koreje početkom listopada isplovili na sedam brodova ruske Pacifičke flote.

Radi se od početnim snagama od potencijalno 11.000 sjevernokorejskih vojnika koji bi trebali ojačati Rusiju u ratu protiv Ukrajine.

"Ta vojska najstrašniji je podsjetnik da ovaj rat nije samo između Rusije i Ukrajine. Crta je prijeđena i trupe treće strane uskoro će biti na terenu", ustvrdio je Axe za Telegraph.

Druge bi države mogle donijeti sličnu odluku jer su slanje vojnika u Ukrajinu već predlagali britanski i francuski političari. Sjeverna Koreja je ranije Rusiji prodavala vojnu opremu, što je doprinijelo ruskim uspjesima tijekom 32 mjeseca ratovanja, ali slanje ljudi mijenja situaciju.

"Sada je to globalni rat, potencijalno svjetski rat", rekao je Axe.

Sjevernokorejske specijalne jedinice vjerojatno neće biti na prvoj liniji, već će davati logističku podršku. Međutim, veća uloga Sjeverne Koreje mogla bi u sukob uvući i Južnu Koreju. Na hitnom sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost viši dužnosnici Južne Koreje opisali su sjevernokorejsku potporu Rusiji kao "ozbiljnu sigurnosnu prijetnju" i obećali da će povećati vlastitu uključenost u sukob.

Axe ističe da možda neće proći dugo prije nego što se njihovo oružje pojavi na prvoj liniji u Ukrajini, ali da to možda neće biti po volji saveznika u NATO-u koji imaju sve manje razumijevanja za ukrajinsku borbu protiv Rusije.

Pročitajte i ovo Tijekom vožnje VIDEO Drama u busu: Vozač ostao bez svijesti, a sve je iznenadila reakcija jednog putnika

Pročitajte i ovo Rat na drugom kontinentu Još jedna zemlja zaprijetila: "I mi šaljemo vojnike i obavještajce u Ukrajinu"