Postaju sekularna država

Norveška donosi povijesnu odluku, ukidaju državnu religiju

Slika nije dostupna
Norveška je mnoge iznenadila odlukom parlamenta da Crkvu odvoje od države. Sve stranke u parlamentu glasat će za ustavni amandman kojim će se ukinuti državna religija u toj zemlji.

Norveška će postati sekularna nacija, bez službene religije, a vlada više neće sudjelovati u imenovanju biskupa i poglavara crkvi.

"To je povijesna odluka na Norvešku crkvu i političare u parlamentu", istaknuo je Svein Harberg, glasnogovornik odbora za crkvu, edukaciju i istraživanje, koji je jednoglasno predložio sekularizaciju.

Svih 169 zastupnika sedam stranaka u norveškom parlamentu, uključujući 10 zastupnika Kršćanske demokratske stranke i 30 zastupnika Konzervativne stranke, podržalo je prijedlog i glasati će za njegovo usvajanje, prenosi norveški TV2.

Vlada više neće imati ministra za crkvu, a država više neće birati biskupe i poglavare crkvi. Umjesto toga, Norveška će sve religije i filozofije jednako tretirati. Očekuje se kako će potrebni amandmani biti usvojeni idućeg ponedjeljka.

Norveška crkva osnovana je nakon luteranske reforme 1536. godine, i tada je nazvana Luteranskom državnom crkvom. Tradicionalno, svaki Norvežanin postaje član Norveške crkve po krštenju, a trenutno ta crkva ima 79 posto norveškog stanovništva.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na mobilnih uređaja.