Njemci izdali nalog za uhićenje agenata CIA-e

Slika nije dostupna
Prvostupanjski sud u Muenchenu izdao je nalog za uhićenje 13-ero osoba, koje najvjerojatnije pripadaju američkoj obavještajnoj službi CIA, a koje se sumnjiče da su u prosincu 2003. otele i u zatočeništvu držale njemačkog državljanina

libanonskog podrijetla Khaleda El Masrija.

"Sud je na naš zahtjev izdao nalog za uhićenje 13-ero osoba za koje se sumnja da su počinili kazneno djelo otmice i nanošenja teških tjelesnih ozljeda", izjavio je državni odvjetnik August Stern. On je objasnio da je identitet 13-ero osumnjičenih otkriven uz suradnju njemačkih i španjolskih vlasti.

Njemački državljanin libanonskog podrijetla Khaled El Masri uhićen je u prosincu 2003. na makedonsko - srpskoj granici te je nakon toga nekoliko tjedana ispitivan u jednom skopskom hotelu. Potom je, kako javlja državna TV postaja NDR, zrakoplovom CIA-e prebačan u jedan istražni zatvor u Kabulu gdje je ispitivan do svibnja 2004. kada je u pušten na slobodu i prebačen u Albaniju.

Akcija otmice krenula je, kako nadalje javlja NDR, iz Palme de Mallorce te su stoga u istragu bile uključene i španjolske vlasti. Muenchensko državno odvjetništvo navodno posjeduje kopije putovnica 13-ero otmičara, redom agenata CIA-e.

El Masri, koji je bio blizak ekstremnim islamskim krugovima
okupljenima oko multikulturnog centra u Neu Ulmu, u međuvremenu zatvorenog, poriče bilo kakvu vezu s ekstremnim islamizmom i Al Qaidom. 

Tužba protiv CIA-e i zahtjev za isplatom obeštećenja za pretrpljene boli, koju je El Masri zajedno s Američkom unijom za civilna prava prošle godine podigao pri saveznom sudu u američkom gradu Alexadriji, odbijena je zbog toga jer taj slučaj zadire u "državne tajne SAD-a".

Oporbena stranka Zelenih pozdravila je činjenicu da njemačko sudstvo "bez obzira na moguće političke posljedice" savjesno obavlja svoj posao.

Povezane teme