Ratno stanje

Osudili nečuvene izjave izraelskog ministra o Palestincima u Gazi: Opravdao izgladnjivanje dva milijuna civila

Pojas Gaze Foto: Afp
Njemačko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je izjave izraelskog ministra financija Bezalela Smotricha kojima je osudio slanje pomoći Palestincima u Pojasu Gaze, a gladovanje tamošnjih stanovnika nazvao moralno opravdanim.

"Izjave izraelskog ministra financija nečuvene su i u potpunosti neprihvatljive. Odbacujemo ih na najoštriji mogući način", rekao je glasnogovornik ministarstva.

"Imperativ je čovječanstva i temeljno načelo međunarodnog humanitarnog prava da u ratu moraju biti zaštićeni civili te da moraju imati pristup vodi i hrani", dodao je.

Pročitajte i ovo Hitne službe na terenu VIDEO/FOTO Požar u Dravi International, čule se eksplozije: "Ne izlazite van i zatvorite prozore"

Prema pisanju izraelskih medija, Smotrich je nedavno izjavio da bi bilo "opravdano i moralno" blokirati dostavu humanitarne pomoći Gazi dok se ne oslobode svi taoci zarobljeni u napadima 7. listopada.

Dodao je da bi takva blokada bila opravdana čak i kad bi rezultirala izgladnjivanjem dva milijuna civila u Gazi, no dodao je kako je svjestan da međunarodna zajednica takvu mjeru ne bi dopustila, prenio je Times of Israel.

Pročitajte i ovo Žestoka reakcija Milanović o ustaštvu u Imotskom: "Promoviraju prodavače hrvatske zemlje"

Glasnogovornik njemačkog ministarstva rekao je da će njegove komentare vrlo pozorno pratiti međunarodni sudovi u Haagu na kojima je Izrael suočen s optužbama za genocid.

U svibnju je glavni tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda Karim Khan zatražio raspisivanje naloga za uhićenjem izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i njegova ministra obrane Yoava Gallanta zbog navodnih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih u Gazi.

Povezane teme