Salate sa svježim povrćem ponovno su popularne u njemačkim restoranima. Tjednima su Nijemci strahovali od zelene salate, rajčica i krastavaca, misleći da se u njima skriva smrtonosna Escherichija Coli.
'Danas sam prvi put ponovno okusila salatu. Trenutačno ne bih jela klice, ali salata je sada u redu', kazala je Sabine Hagendorf, gošća jednog restorana u Hamburgu.
Klice su, naime, najnoviji krivac za epidemiju koja se proširila sjeverom Njemačke. Tvrdnje stručnjaka brzo su se odrazile na svakodnevni život. Sada su klice nepoželjan sastojak jela. 'Čim je objavljena vijest o klicama, počeli su nas zvati zabrinuti gosti. S menija smo maknuli sve što ima veze s klicama', kazao je šef restorana u Hamburgu Klaus Huebsch.
Preplašeni Nijemci ne žele riskirati. Zaraza opasnom bakterijom do sada je odnijela 33 života, a oboljelih je više od 3.000. 'Epidemija nije završena. Broj novooboljelih pada, ali još uvijek ih ima', rekao je Reinhard Burger s Instituta Robert Koch.
Panika oko Escherichija Coli ipak jenjava. Vidljivo je to i na hamburškoj tržnici, koja je jutros bila krcata. 'Čim su ukinuli zabranu, kupci su se vratili na tržnicu. Sada ponovno kupuju sve što požele', kazao je prodavač Wolfgang Sannmann.
No, minuse izazvane strahom od bakterije, europski poljoprivrednici dugo će zbrajati. Gube više od 400 milijuna eura na tjedan.