Gambari napustio Yangon

Neuspješan pohod UN-ovog izaslanika u Mianmar

Slika nije dostupna
UN-ov posebni izaslanik Ibrahim Gambari napustio je Mianmar ne uspijevši uvjeriti vojnu huntu na vlasti da promijeni zacrtane smjernice o 'sprječavanju razvoja demokracije' u toj zemlji.

Obavijest o Gambarijevu sastanku s mianmarskim premijerom, generalom Theinom Seinom u Yangonu, držana je tajnom i objavljena je u programu mianmarske televizije tek nakon sastanka.

Thein Sein je tijekom razgovora s Gambarijem odbio zahtjeve mianmarske oporbe s Aung San Suu Kyi na čelu o preduvjetima koji bi omogućili važne političke promjene u zemlji prije izbora planiranih za 2010. U ponedjeljak su Suu Kyi i suradnici iz Nacionalne lige za demokraciju (NLD) postavili četiri preduvjeta za postizanje narodnog pomirenja - oslobađanje svih političkih zatvorenika, osnivanje povjerenstva koje bi razmotrilo ustav što ga je sastavila vojna hunta, dogovor o osnivanju parlamenta i početak političkog dijaloga s huntom.

Suu Kyi je u kućnom pritvoru 13 od zadnjih 20 godina. NLD je odbacio ustav iz 2008., prihvaćen nacionalnim referendumom koji nije bio ni slobodan ni pošten. Gambari je u Mianmar doputovao u subotu, nastojeći utjecati na rješenje političkih prilika u zemlji. Obaviješteni izvori tvrde da je Gambarijev posjet Mianmaru bio neka vrsta ispitivanja ozračja za mogući posjet UN-ova glavnog tajnika Ban Ki-moona toj zemlji. Thein Sein navodno je Gambariju kazao kako će hunta razmotriti mogućnost Banova posjeta zemlji.