Nije kraj

Izrael će privremeno prestati s operacijama u Gazi, ali upozorava na rasplamsavanje drugog rata

napad Izraela na Libanon Foto: Afp
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kaže da je spreman sklopiti djelomičan dogovor s Hamasom kako bi oslobodio neke taoce iz Gaze te da bi se fokus vojske tada mogao prebaciti na sjevernu granicu Izraela s Libanonom, gdje traju borbe s Hezbolahom. Netanyahu je, međutim, obećao da će Izrael nastaviti djelovati u Gazi dok ne eliminira militantnu skupinu Hamas.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u nedjelju da je "intenzivna faza rata s Hamasom (u Gazi) pri kraju" te da bi se fokus vojske tada mogao prebaciti na sjevernu granicu Izraela s Libanonom, gdje se bore s Hezbolahom. Netanyahu je, međutim, obećao da će Izrael nastaviti djelovati u Gazi dok ne eliminira militantnu skupinu Hamas.

"To ne znači da će rat završiti, ali rat u sadašnjoj fazi završit će u Rafahu. To je istina", rekao je Netanyahu televiziji Channel 14 u svom prvom intervjuu jedan na jedan s lokalnim izraelskim medijima od 7. listopada.

Netanyahu je istaknuo da je spreman sklopiti djelomičan dogovor s Hamasom kako bi oslobodio neke taoce koji su još uvijek zarobljeni u Gazi, piše CNN.

"Nisam spreman odustati od toga", rekao je Netanyahu te je ponovio da će nakon prekida vatre nastaviti rat sve dok ne eliminira Hamas.

Hamas je na to odgovorio kako riječi koje je Netanyahu upotrijebio pokazuju da on samo traži djelomični sporazum, a ne kraj rata u Gazi. Netanyahuova su stajališta "jasna potvrda njegova odbijanja nedavne rezolucije Vijeća sigurnosti i prijedloga američkog predsjednika Joea Bidena", stoji u priopćenju Hamasa, koji i dalje inzistira na tome da svaki sporazum uključi jasnu potvrdu trajnog prekida vatre i potpunog povlačenja iz pojasa Gaze.

Pročitajte i ovo Sati užasa Potpuno gol trčao po autocesti i mahao rukama, zaustavila se policija, a onda je otkrivena mučna pozadina priče

Pogled na sjever

Netanyahu je također rekao Televiziji Channel 14 da će "nakon završetka intenzivne faze imati mogućnost prebaciti dio snaga na sjever i da će to i učiniti".

Hezbolah, islamistički pokret koji podržava Iran s jednom od najmoćnijih paravojnih snaga na Bliskom istoku, iz južnog Libanona napada područja u sjevernom Izraelu od 8. listopada, dan nakon napada Hamasa na Izrael. Izrael je odgovorio na napade, a deseci tisuća Izraelaca evakuirani su iz svojih domova u sjevernom Izraelu zbog sukoba koji su u tijeku. Sela diljem južnog Libanona također su se ispraznila.

Pročitajte i ovo Drugi bi ga kratili Europska država uvodi šestodnevni radni tjedan: Radnike nitko ništa ne pita

Na pitanje je li njegovo rješenje za okončanje sukoba s Hamasom sporazumom ili ratom, Netanyahu je odgovorio: "Gledajte, ako bude dogovora, bit će to dogovor prema našim uvjetima. Naši uvjeti nisu okončanje rata, napuštanje Gaze i ostavljanje Hamasa netaknutim. Odbijam ostaviti Hamas netaknutim. Moramo ih eliminirati."