Ukupno 50 muškaraca

"Ja sam dio ove noćne more": Nastavlja se suđenje monstrumima koji su godinama silovali ženu u Francuskoj

Gisèle Pelicot Foto: Afp
Jedan od 50 muškaraca optuženih za silovanje Francuskinje Gisèle Pelicot priznao je u četvrtak optužbe rekavši da mu je žao zbog onoga što je učinio.

Lionel R., 44-godišnji radnik u supermarketu i otac troje djece, bio je među desecima muškaraca optuženih za sudjelovanje u masovnom silovanju Pelicot tijekom više od desetljeća. Tadašnji suprug Gisèle Pelicot, Dominique Pelicot, priznao je da ju je drogirao do stanja duboke kome i pozivao strance koje je upoznao na internetu da je siluju.

Gisèle Pelicot, koja je izjavila da nije dala pristanak, zatražila je da suđenje bude otvoreno za javnost da bi se podigla svijest o upotrebi droga za počinjenje silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Lionel R. priznao je na sudu da ju je silovao 2. prosinca 2018., iako je rekao da to nije namjeravao učiniti.

"Budući da nikada nisam dobio pristanak gospođe Pelicot, nemam izbora nego prihvatiti činjenice", rekao je na sudu te se obratio Gisèle Pelicot: "Žao mi je, mogu samo zamisliti kroz kakvu ste noćnu moru prošli. I ja sam dio te noćne more. Znam da moje isprike neće promijeniti ono što se dogodilo, ali htio sam vam to reći."

"Da sam znao da ona nije svjesna [onoga što će se dogoditi], ne bih otišao tamo. Trebalo je provjeriti da se ona slaže s time. Nisam razgovarao s njom, pa nisam mogao dobiti njezin pristanak. Osjećam se krivim zbog onoga što sam učinio", dodao je.

"Nikada sebi nisam rekao: 'Silovat ću tu ženu', ali kriv sam za silovanje", zaključio je.

Lionel R. također je pokušao prebaciti dio krivnje na Dominiquea Pelicota, rekavši da je učinio ono što mu je suprug rekao da učini. Rekao je da Pelicotova objašnjenja nisu bila "baš jasna", ali vjerovao je da jednostavno sudjeluje u igri.

"Bilo je govora o medicinskim drogama. Ponekad o tome da ih ona uzima, a ponekad da ih on daje njoj. Nikada nisam zamislio da ona možda nije dio te igre. To je bila moja prva ogromna pogreška", ispričao je, izvijestio je Guardian.

Dominique Pelicot priznao je optužbe rekavši na sudu da je bio silovatelj. Izjavio je da su svi muškarci koje je regrutirao putem interneta znali da dolaze silovati njegovu bez svijesti, drogiranu ženu.

Ukupno 50 muškaraca u dobi od 26 do 74 godine optuženo je za silovanje Gisèle Pelicot u njezinoj spavaćoj sobi na jugu Francuske između 2011. i 2020. godine nakon što ih je njezin muž pozvao. Neki muškarci su priznali da im je Pelicot rekao da drogira svoju tadašnju suprugu, dok su drugi tvrdili da su vjerovali da sudjeluju u igri organiziranoj između supružnika.

Suđenje bi trebalo trajati do prosinca.

Pročitajte i ovo Suđenje u Francuskoj Stravično priznanje monstruma koji je doveo 50 ljudi da mu siluju ženu

Pročitajte i ovo Slučaj Pelicot Prosvjed u Parizu: Građani zgroženi slučajem žene koju je suprug drogirao i pozivao muškarce da je siluju