Veliki obrat

Ivana Petrović uživo iz Pariza donosi rezultate izbora u Francuskoj: "Ovo je važna poruka politici predsjednika Macrona"

Izlaznost na parlamentarne izbore u Francuskoj je najveća od 1981. godine. Iako se očekivalo da će desnica Marine Le Pen doći u poziciju većine to se nije dogodilo - prve procjene rezultata pokazuju da vodi ljevičarska koalicija.

"Relativni pobjednik ovih izbora je prema prvim procjenama Nova narodna fronta, dakle ljevica, u kojoj se nalaze socijalisti i ekstremna ljevica. Oni su osvojili 180 do 215 mjesta, Marine Le Pen 120 do 150 mjesta, a centristi predsjednika Macrona su na trećem mjestu. Rezultati se još broje, ali mogu reći da su ovi izbori snažna poruka politici predsjednika Macrona", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović javljajući se uživo sa Trga Republike u Parizu.

Kazala je kako se upravo na tom mjestu, koje ima simboličko značenje za Francusku, okupljaju simpatizeri ljevice i lijeve fronte. 

"Dižu zastave, nose transparente s porukama da je Francuska otvorena za migrante", izvijestila je Petrović opisujući atmosferu nakon objave procjene prvih izbornih rezultata. 

Strahuje se od nereda

U strahu od mogućih nereda, na ulicama je raspoređeno više od 30 tisuća policajaca.

Prvi put postojala je mogućnost da krajnja desnica osvoji većinu u parlamentu. Drugo mjesto predviđalo se ujedinjenoj ljevici, stranci predsjednika Macrona tek treće.

Bez apsolutne većine u parlamentu, Nacionalno okupljanje Marine Le Pen zapravo neće moći ništa. U koaliciju s njima nitko ne želi. Stoga je vrlo izvjesno da će svi ostali krenuti međusobno pregovarati o koaliciji i novoj vladi, a to bi moglo potrajati.

Pročitajte i ovo Građani na biralištima Drugi krug izbora u Francuskoj mogao bi presuditi i Europi: Hoće li ekstremna desnica preuzeti kontrolu?

Ove, za mnoge, povijesne izbore u Francuskoj, prati komentatorica i reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović

"Moje dosadašnje iskustvo kaže da izlazne ankete s visokom sigurnošću mjere izborni rezultat", rekla je Petrović. 

Kazala je i kako su ljevica i centristička stranka aktualnog predsjednika Macrona strateškim dogovorom i izborom kandidata smanjile mogućnost pobjede Marine Le Pen. 

Kao jedan od ključnih razloga zbog kojih je francusko društvo toliko podijeljeno Petrović ističe nesigurnost.

"Više je razloga, ali bih na prvo mjesto stavila nesigurnost. Nekontrolirana migracija, nesigurnost koju ona proizvodi, česti napadi na ulicama i javnom prijevozu. Francuska je u zadnjem desetljeću preživjela nekoliko jako gadnih terorističkih napada i ljudi se toga boje, i to im se ne sviđa. Na drugom mjestu je rastuća inflacija, odnosno uništen srednji sloj koji jedva preživljava, a na trećem mjestu je shvaćanje Francuske unutar EU", objasnila je Petrović u ranijem javljanju koje možete pogledati u videu

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.