posvećeni zvijezdi

Ulice kao muzeji: Pogledajte uličnu umjetnost koja privlači stotine turista

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Na Londonskim ulicama održavaju se izložbe najboljih grafita. Mnogi od ljudi koriste se kako bi se uljepšale ulice i privuklo što više turista.

Umjetnost sve više izlazi iz tradicionalnih galerija i muzeja. Svijet grafita ima globalne zvijezde čija djela dosežu cijenu i do 350 tisuća eura, a njihova djela pravi su mamac za turiste.

"London je značajna destinacija za uličnu umjetnost. To je velik dio londonske kulture. Dakle, ovo je način da spojimo nekoliko stvari zajedno, malo se zabavimo, organiziramo natjecanje i imamo nešto za budućnost“, rekla je Tracy Halliwell, direktorica turizma u Visit London.

Najnoviji mural u Londonu posvećen je pop princezi Taylor Swift. Osmišljen je u čast njezina povratka na Wembley, gdje će prvi put stati na pozornicu nakon nesretnih događaja u Beču. Halliwell je sigurna da će neki od Swiftisa zbog murala 'potegnuti' do istočnog Londona.

"Mislim da su rezervacije letova za ovaj tjedan porasle za oko 34% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pregledi za hotele su četiri puta veći nego u isto vrijeme prošle godine“, rekla je Halliwell.

London je također dom jednog od najpoznatijih uličnih umjetnika na svijetu Banksyja. Njegova posljednja serija radova, koja uključuje motive životinja na različitim lokacijama širom Londona, prava je senzacija među ljubiteljima ove vrste umjetnosti.

Često za svoje radove bira nepopularne dijelove Londona, pretvarajući ih u turistička odredišta.

Više detalja o grafitima diljem Londona pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Ane Vele.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Pročitajte i ovo Kakva sreća! Provjerite listiće! Netko je u Hrvatskoj na Eurojackpotu osvojio više od milijun eura

Pročitajte i ovo Meteorolog Dnevnika Nove TV Nakon vrhunca toplinskog vala stiže dramatična promjena vremena: "Savjetujem poljoprivrednicima da obave berbu..."