225 praktikanata

Mladi Nijemci na privremenom radu u Poljskoj

Slika nije dostupna
U bivšoj istočnonjemačkoj pokrajini Brandenburg za mlade gotovo da nema nikakve perspektive. Zato se oni za poslom okreću svojim istočnim susjedima i odlaze u Poljsku 'trbuhom za kruhom'.

U Brandenburgu se sve vrti oko poljoprivrede, građevinarstva i turizma, odnosno o zanimanjima koja ovise o vremenskim prilikama, pa nisu uvijek pouzdan izvor financija. Zbog velike nezaposlenosti, Njemačko ministarstvo rada i Europski socijalni fond pokrenuli su projekt 'Integracija preko razmjene', kojim se do 2012. omogućuje praksa za 225 mladih nezaposlenih osoba, javlja Deutsche Welle. Mladi Nijemci bi preko tog projekta u Poljskoj trebali stjecati radno iskustvo, a prvi praktikanti tamo su stigli već u ožujku.

'Stvarno je teško kada nemate što raditi. Kao da vam se strop srušio na glavu. Osjećate se sputano. Kada ste tako dugo kod kuće, onda izgubite volju za poslom i veoma se teško vratiti u kolotečinu', priča svoje iskustvo 22-godišnja Nicole, po zanimanju kućna pomoćnica, koja je već mjesec dana praktikantica u hotelu u poljskom gradu Wolsztyn. Nicole je dva mjeseca morala polaziti pripremni tečaj na kojem je učila o poljskoj kulturi i osnove poljskog jezika. Sa svojom poljskom cimericom još uvijek se sporazumijeva rukama i nogama.

Na praksu u susjednoj Poljskoj se odlučio i 23-godišnji Markus Loessner, koji je završio za vrtlara. Vlasnik staklenika, u kojem Markus radi, o cijelom tom iskustvu je rekao: 'Htjeli smo malo isprobati nešto drugo, da vidimo kako je to kada Nijemac radi u Poljskoj. A kako radi Markus? Kad hoće, radi kao Poljak!'. Nakon mjesec dana prakse, mladi Nijemci se vraćaju kući, a pošto se i u samom Brandenburgu raspisuju natječaji na kojima se traži osnovno poznavanje poljskog, stečeno iskustvo će im dobro doći. Od 2011. I Poljaci će moći raditi u Njemačkoj, pa će razmjena biti obostrana.