Optužbe

Le Pen na sudu, kaže da je nevina: "Nismo prekršili nikakvo političko pravilo"

Marine Le Pen Foto: Afp
Optuženima se sudi zbog mogućeg lažnog zapošljavanja asistenata za nekoliko francuskih zastupnika u Europskom parlamentu.

Čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen u ponedjeljak se pojavila na pariškom sudu na kojem su ona i drugi francuski desničarski nacionalisti optuženi da su primali sredstva za lažno osoblje u Europskom parlamentu.

Uz dugogodišnju čelnicu Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen, njezin otac i osnivač stranke Jean-Marie Le Pen također je među 28 optuženih za pronevjeru javnog novca.

Marine Le Pen je uvijek nijekala optužbe, koje se odnose na vrijeme od 2004. do 2016. godine, i koje su usmjerene protiv stranke Nacionalno okupljanje i protiv bivših izabranih dužnosnika i njihovih asistenata.

"Nismo prekršili nikakvo političko pravilo niti bilo koje pravilo Europskog parlamenta", rekla je Le Pen na sudu prije nego što je započelo službeno suđenje.

Tijekom čitanja optužnice, odgovorila je da će "odgovoriti na sva postavljena pitanja."

Optuženima se sudi zbog mogućeg lažnog zapošljavanja asistenata za nekoliko francuskih zastupnika u Europskom parlamentu.

Prema navodima tužiteljstva, Le Pen i njeni kolege iz stranaka Nacionalni front i Nacionalno okupljanje koristili su novac namijenjen za plaćanje asistenata zastupnicima u Europskom parlamentu za plaćanje osoba koje su obavljale poslove za stranku u Francuskoj.

Slučaj navodno uključuje svotu od gotovo sedam milijuna eura. Le Pen je Europskom parlamentu prije godinu dana vratila 330.000 eura. Međutim, njena stranka je naglasila da to nije bilo priznanje prekršaja.

Afera godinama opterećuje Le Pen i njenu stranku. Budu li proglašeni krivima, optuženima prijete velike novčane kazne ili do 10 godina zatvora.

Također, budu li osuđeni, optuženima bi se moglo zabraniti obnašanje javne dužnosti na pet godina, što bi moglo spriječiti kandidaturu Le Pen na idućim predsjedničkim izborima 2027.

Pročitajte i ovo IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Oni imaju pravo na besplatno dopunsko osiguranje: Provjerite jeste li među njima

Pročitajte i ovo neće primiti plaću za rujan Tuga, suze i bol u Daruvaru: Tridesetak radnica došlo na posao, ali dočekao ih je otkaz

Pročitajte i ovo Gledajte u 19 sati Ministar Anušić za Dnevnik Nove TV odgovorio na Milanovićeve prozivke: "Napustio sam školu da bih branio državu, a on je predsjednik države koju nije branio"