terorizam u BiH

Ubojica policajca neće u zatvor: Otkriven i mogući motiv brutalnog napada

Održana je konfernecija za medije vezana za stravični napad na policijsku postaju u Bosanskoj Krupi, gdje je maloljetnik jednog policajca ubio, a drugog teško ozlijedio.

Merima Mešanović, glavna kantonalna tužiteljica Unsko-sanskog kantona, i Amel Kozlica, direktor uprave policije USK-a održali su konferenciju za medije na kojoj su iznijeli detalje nakon sinoćnjeg napada na policijsku postaju u Bosanskoj Krupi u kojem jedan policajac ubijen, a drugi ozlijeđen. 

Kozlica je potvrdio da je drugi policajac, kojeg je maloljetnik teško ranio, sada nakon operacije u stabilnom stanju.

"Nakon što sam dobio tu informaciju, odmah smo podigli razinu sigurnosti na najviši nivo, formirana je uviđajna ekipa i obaviješteno je Tužiteljstvo, kao i nadležno ministarstvo", naveo je Kozlica.

Tužiteljica Mešanović istaknula je da je dežurni tužitelj sinoć obaviješten o nemilom događaju.

"Počinitelj kaznenog djela zatečen je na licu mjesta i odmah je uhićen. Tužiteljica ga je, prema neposrednim saznanjima o kaznenom djelu, okarakterizirala kao terorizam jer se zaista radi o tome. Neslužbeni je motiv napad na policijsku instituciju kao organ s ciljem zastrašivanja stanovništva. Nakon uhićenja maloljetnika izvršen je pretres njegove kuće i izuzeti su predmeti koji su važni za postupak", navela je Mešanović, piše N1.

Kozlica je rekao da policijski službenici u Bosanskoj Krupi nisu imali nikakva saznanja niti prijetnje.

Mešanović je objasnila da će se osim navedenog motiva provjeriti i stoje li iza maloljetnika određene ekstremne grupe.

U medijima su se pojavile informacije o tome da je maloljetnik sinoć uzvikivao određene rečenice, međutim danas to nije potvrđeno na press-konferenciji.

Mešanović je istaknula da će u slučaj biti uključen i Centar za socijalni rad, koji će provesti anamnezu maloljetnika.

"Radi se o maloljetniku koji ima nepunih 15 godina i prema Kaznenom djelu smatra se maloljetnikom. Za ovo kazneno djelo predviđena je doživotna ili kazna zatvora od 10 godina. Prema Kaznenom zakonu FBiH, ovom maloljetniku ne može se izreći takva kazna niti kazna zatvora jer je riječ o mlađem, a ne starijem maloljetniku. S obzirom na to, njemu se može izreći upućivanje u odgojno-popravni dom u trajanju od pet godina", poručila je Mešanović.

Pročitajte i ovo Domovina ih vabi Dio Hrvata iz Austrije želi se vratiti? Ako odaberu Hrvatsku, dobit će 7000 eura

Pročitajte i ovo "Apsolutna budalaština" Dodik razgovarao s Putinom, pogledajte što su dogovorili: "Radujem se gospodarskom napretku Rusije"

Pročitajte i ovo Donosi Provjereno Sin lokalnog moćnika dobio dozvolu za kamp, a osvanule kuće s bazenom. No to je tek vrh sante leda: Unutar hotela ostali groblje i spomenik