Borba nam je prirođena

Ljudsku šaku oblikovala je agresivna ljudska priroda

Slika nije dostupna
Ljudska šaka svoj evolucijski oblik može zahvaliti čovjekovoj konstantnoj potrebi za borbom, pokazala je nova američka studija.

Znanstvenici sa Sveučilišta Utah koristili su instrumente za mjerenje sile u ubrzanja udaraca majstora borilačkih vještina u vreću. Ono što su otkrili jest kako je struktura šake takva da podupire i povećava sposobnost članaka u prenošenju sile udarca.

>> Sličniji smo gorilama no što smo mislili

Detalji njihove studije objavljeni su stručnom časopisu Journal of Experimental Biology. 'Postavili smo pitanje: možete li udariti jače šakom ili otvorenim dlanom?', rekao je za BBC koautor studije, David Carrier.

'Iznenadili smo se jer udarci šakom nisu bili silovitiji od udaraca otvorenim dlanom. U terminima rada s vrećom za udaranje, nema razlike', istaknuo je Carrier.

Naravno, površina koju udarcem pokriva šaka, manja je od one koju pokriva čitav dlan, pa udarac šakom izaziva veća oštećenja tkiva, jer ima veću silu u odnosu na površinu udarca, pojasnio je Carrier.

Ljudsku šaku tako su jednako evolucijski razvile i borba i sposobnost manipuliranja objektima i izvođenje drugih, kompleksnih radnji.

Carrier je zaključio kako je agresivna ljudska priroda odigrala vrlo značajnu ulogu u evoluciji ljudskog tijela, značajno više nego što je to znanstvena zajednica ranije, htjela ili ne htjela priznati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook