spašavaju život

Liječnik upozorio: Ovo je pet simptoma zbog kojih se morate javiti doktoru

Bolest, ilustracija Foto: Getty Images
Iako se neki osjećaji u tijelu mogu čini kao bezazleni ili uobičajeni, liječnik upozorava kako se neki od njih nikako ne bi trebali zaobići.

Dr. Khan, liječnik opće prakse koji često na društvenim mrežama dijeli savjete, upozorio je na svom kanalu na pet simptoma za koje vjeruje da su znak da trebate posjetiti svog liječnika jer bi mogli biti znakovi nečeg mnogo ozbiljnijeg.

Njegov video na TikTok-u je pogledan gotovo dva milijuna puta, a dr. Khan u njemu detaljno opisuje koji su to simptomi zbog koji bi trebali zatražiti termin kod liječnika.

"Kao prvo, ako redovito osjećate da vam hrana ili piće zapinju u grlu, onda je najbolje da ga pregledate. Ovo se zove disfazija. Ponekad može uzrokovati kašalj, gušenje ili povraćanje. Postoji nekoliko različitih uzroka, ali moramo isključiti rak jednaka ili gornjih dijelova probavnog trakta", napominje doktor.

Sljedeći simptom također je bio vezan za usta. "Neobjašnjivi čir u ustima koji je prisutan tri tjedna ili više. Od raka usne šupljine može oboljeti bilo tko, ali je češći kod onih koji puše ili prekomjerno konzumiraju alkohol. Zato vas molim da to provjerite", ističe.

Broj tri je neobjašnjivo jako noćno znojenje. "Znam da je prisutan u menopauzi i to je u redu, no ako ne možete objasniti znojenje, razgovarajte s liječnikom".

Četvrte na popisu simptoma su nove, neobjašnjive kvržice na vratu. "Čak i ako mislite da je limfna žlijezda ili ako je veća od 1 cm ili je na dodir tvrda ili gumena te je tu već tri tjedna ili više i ne možete to objasniti, molim da to provjerite".

Na kraju, kao peti važni simptom dr. Khan ističe neobjašnjivu bol u kostima koju uvijek treba provjeriti. "Pogotovo ako ste stariji od 50 godina, posebno u području leđa, zdjelice ili rebara. Ako se ne sjećate ozljede ili pokreta koji bi to mogli objasniti, javite se doktoru", kaže liječnik.

 

 

Pročitajte i ovo Zaustavljena na granici Brnabić zna zašto su zaustavili Severinu, zabrinuta je zbog njezine reakcije: "Neću moći spavati"

Pročitajte i ovo SVE JE ZATAŠKANO Sin moćnog HDZ-ovca napravio popis djece koju želi pobiti. Tata ga samo prebacio u drugu školu

Pročitajte i ovo Veliko srce Zagrebački vatrogasci imali neobičnu intervenciju: "Suprug i sin su pokušavali sve moguće..."

1/19 >> Pogledaji ovu galeriju
Hrvatska VELIKA GALERIJA Kanaderi stigli u pomoć umornim vatrogascima