Grozan zločin u Indiji

Liječnica u bolnici otišla se odmoriti, ujutro su otkrili njezino polugolo tijelo na podu

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Nakon užasnog ubojstva liječnice diljem Indije njezini kolege krenuli su u štrajk tražeći strog savezni zakon za zaštitu zdravstvenih radnika.

U petak rano ujutro 31-godišnja liječnica povukla se na spavanje u dvoranu za seminare nakon napornog dana u jednoj od najstarijih bolnica u Indiji, u gradu Kalkuti. Bio je to posljednji put da je viđena živa. Sljedeće jutro kolege su otkrili njezino polugolo tijelo na podiju. Policija je kasnije uhitila bolničkog volontera zbog silovanja i ubojstva.

Bijesni liječnici diljem Indije krenuli su u štrajk tražeći strog savezni zakon za zaštitu zdravstvenih radnika. Užasni incident ponovno je aktualizirao nasilje nad zdravstvenim radnicima u toj zemlji.

Žene čine gotovo 30 % indijskih liječnika i 80 % medicinskog osoblja. Službeni podaci otkrivaju zabrinjavajući porast od 4 % u zločinima protiv žena u 2022., s više od 20 % tih incidenata koji uključuju silovanje i napad.

Zločin u bolnici u Kalkuti prošlog tjedna razotkrio je alarmantne sigurnosne rizike s kojima su se suočili u mnogim indijskim državnim zdravstvenim ustanovama. U bolnici RG Kar u kojoj je ubijena liječnica prezaposleni liječnici pripravnici rade i do 36 sati neprekidno, a nemaju ni sobe za odmor, što ih prisiljava da traže odmor u sobi za seminare na trećem katu.

Izvješća pokazuju da je uhićeni osumnjičenik, volonter s problematičnom prošlošću, imao neograničen pristup odjelu i da je snimljen nadzornom kamerom. Policija navodi da volontera nisu provjeravali.

"Bolnica je oduvijek bila naš prvi dom, kući idemo samo odmoriti se. Nikada nismo mogli zamisliti da bi moglo biti ovako nesigurno. Sada, nakon ovog incidenta, prestravljeni smo", kaže Madhuparna Nandi, mlađa liječnica u RG Kar.

U njezinoj bolnici, u kojoj je specijalizantica na ginekologiji i opstetriciji, nema zasebnih toaleta za liječnice.

"Koristim toalete pacijenata ili medicinskih sestara ako mi dopuste. Kad radim dokasna, ponekad spavam u praznom bolesničkom krevetu na odjelu ili u skučenoj čekaonici s krevetom i umivaonikom", rekla je dr. Nandi i dodala da se osjeća nesigurno.

Jedne noći 2021. godine, na vrhuncu pandemije COVID-a, neki su muškarci su upali u njezinu sobu i probudili je dodirujući je.

"Bila sam potpuno potresena incidentom. Ali nikada nismo zamišljali da će doći do točke u kojoj će doktorica biti silovana i ubijena u bolnici", kaže dr. Nandi za BBC.

Ono što se dogodilo u petak nije izolirani incident. Najšokantniji slučaj ostaje onaj Arune Shanbaug, medicinske sestre u uglednoj bolnici u Mumbaiju, koja je ostala u dugotrajnom vegetativnom stanju nakon što ju je 1973. silovao i zadavio službenik odjela. Umrla je 2015., nakon 42 godine teškog oštećenja mozga i paraliza. Od novijih slučajeva, prošle godine u Kerali Vandanu Das, 23-godišnju pripravnicu, kirurškim škarama nasmrt je izbo pijani pacijent.

Pročitajte i ovo Poginule 62 osobe Otkriven uzrok pada zrakoplova u Brazilu? Nađen snimač glasa

Namrata Mitra, patologinja iz Kalkute koja je studirala na medicinskom fakultetu RG Kar, kaže da bi je njezin otac liječnik često pratio na posao jer se osjećala nesigurno.

"Za vrijeme dežurstva vodila sam sa sobom i oca. Svi su se smijali, ali ja sam morala spavati u sobi u dugačkom, mračnom hodniku sa zaključanom željeznom ogradom koju je samo medicinska sestra mogla otvoriti ako dođe pacijent", napisala je dr. Mitra u objavi na Facebooku tijekom vikenda.

Dok je radila u javnom zdravstvenom centru u okrugu u Zapadnom Bengalu, dr. Mitra je noći provodila u trošnoj jednokatnici koja je služila kao liječnički hostel.

"Od sumraka grupa dječaka okupila bi se oko kuće i dobacivala nepristojne komentare dok bismo ulazili i izlazili za hitne slučajeve. Tražili bi da im izmjerimo tlak kao izgovor da nas dodiruju i virili bi kroz razbijene prozore kupaonice", napisala je.

Indiji nedostaje strog savezni zakon za zaštitu zdravstvenih radnika. Iako 25 država ima neke zakone za sprječavanje nasilja nad njima, osude "gotovo ne postoje", rekao je RV Asokan, predsjednik Indijske liječničke udruge (IMA). Istraživanje IMA-e iz 2015. pokazalo je da se 75 % liječnika u Indiji suočilo s nekim oblikom nasilja na poslu. 

Neke su države poput Haryane angažirale privatne zaštitare kako bi pojačale sigurnost u državnim bolnicama. Godine 2022. savezna vlada zatražila je od saveznih država da rasporede obučene sigurnosne snage za kritične bolnice, postave nadzorne kamere, uspostave timove za brzu reakciju, ograniče ulazak "nepoželjnim osobama" i podnose prijave protiv prekršitelja. Očito se ništa posebno nije dogodilo.

Čini se da se ni liječnici koji prosvjeduju ne nadaju previše.

"Ništa se neće promijeniti... Očekivat će se da liječnici rade 24 sata dnevno i trpe zlostavljanje", kaže dr. Mitra. To je obeshrabrujuća pomisao.

Pročitajte i ovo Osuđena učiteljica Majka je sinu platila instrukcije iz matematike, a kada je zavirila u njegov mobitel, šokirala se