'Posebni' psihoterapeuti

Liječenje seksom?

Slika nije dostupna
Muškarcima s različitim seksualnim problemima, koji ih ometaju u ostvarivanju normalne veze, pomažu psihoterapeuti koji – spavaju s njima.

U Velikoj Britaniji, ali i diljem Europe, rade psihoterapeuti koji su pacijentima 'seksualni nadomjestak'. I to itekako papreno naplaćuju. Paket od devet terapija košta više od 30 tisuća kuna. Pacijenti su svih dobnih skupina, a najčešće ih muče erektilna disfunkcija ili preuranjena ejakulacija.

Pomoć traže svi - odvjetnici, obični radnici ili studenti. Oženjeni i neoženjeni. Na terapiji se, pišu na stranicama International Professional Surrogates Association, radi na opuštanju, efektivnoj komunikaciji s pacijentom, senzualnom i seksualnom diranju te poboljšanju socijalnih vještina. Ponekad sve završi i seksualnim odnosom. Terapija pomaže, kažu na svojoj stranici, tako što su pacijenti opušteniji, ugodnije se osjećaju i psihički i fizički. 'Ovakva terapija ne rješava osnovne emocionalne poteškoće. Seksualna zamjena vas može naučiti seksualnosti, ali ne i kako voljeti ili kako zadržati voljenu osobu', rekao je za Daily Mail dr. Michael Mantell.

Terapija potječe još iz 50-tih godina. William Masters i Virginia Johnson su 11 godina radili na studiji koja je obuhvaćala 510 vjenčanih parova, 54 samca, i 3 djevojke bez partnera. Odabrali su i 54 žene koje su dobrovoljno sudjelovale u istraživanju kao privremene seksualne zamjene. Na kraju su razvili dvotjedni program za koji tvrde, piše Daily Mail, da je 80% učinkovit. 'Za pacijente ovakva terapija može biti zeznuta jer se oni emotivno povežu sa sa terapeutkinjom što može otežati pronalazak stvarne partnerice', upozoravao psiholog dr. Mantell za Daily Mail.