SIROVI BIJES I STRAH

Libanon u kaosu: Nijedan elektronički uređaj ne smatra se sigurnim

Sprovod u Libanonu Foto: Afp
U srijedu su se mnoštva diljem Libanona okupila da isprate neke od stradalih u eksplozijama pejdžera bombi, kada je krenuo drugi val eksplozija, ovog puta voki-toki uređaja.

Libanonski dužnosnici kažu da je u ovom valu napada poginulo oko 20 ljudi, a 450 ih je ranjeno, dok je diljem zemlje izbilo mnoštvo požara u domovima, trgovinama i vozilima. 

Ovaj napad smatra se još jednim poniženjem za Hezbolah, koji je sada svjestan da mu je izgledno čitavu komunikacijsku mrežu infiltrirao Izrael.

Stanovništvo Libanona još je u šoku i bijesu od napada u utorak kada su tisuće pejdžera simultano eksplodirali nakon što su korisnici na svojim uređajima primili poruku za koju su mislili da je od Hezbolaha.

Uređaji su se detonirali dok su ljudi bili u trgovinama, sa svojim obiteljima kod kuće, te su ubili 12 ljudi, uključujući osmogodišnju djevojčicu i jedanaestogodišnjeg dječaka, a ranili su oko 2800 ljudi.

U izjavi za BBC dr. Elias Warrak kaže da mu je to bio najgori dan u životu otkako je liječnik. Otprilike 60 % ranjenih koje je on vidio izgubilo je bar jedno oko, a mnogi su ostali bez prstiju i čitavih šaka.

Bez prostora za optimizam

Hezbolah se zarekao da će odgovoriti, kriveći Izrael za oba napada, dok Izrael poslovično šuti, ali vuče neke poteze. Nekoliko sati nakon nove serije eksplozija izraelski ministar obrane Yoav Gallant izjavio je da je njegova zemlja sada "na početku nove faze rate", baš dok se 98. divizija izraelske vojske prebacivala iz Gaze na sjever Izraela.

Dosad je Hezbolah davao znakove da nije zainteresiran za rat jer je Libanon u teškoj gospodarskoj situaciji i novi je rat zadnje što im treba. No nakon ove serije napada mnogi će tražiti snažan odgovor. Što Hezbolah planira, znat ćemo više nakon što se danas oglasi njihov vođa Hassan Nasrallah.

Veleposlanik Saudijske Arabije u Velikoj Britaniji princ Khalid bin Bandar al Saud u intervjuu za Sky News kaže pak da je Bliski Istok jako blizu regionalnog rata. 

"Volio bih reći da sam optimističan, ali je teško vidjeti odakle bi taj optimizam došao. Situacija na terenu se pogoršava... Ovo je najbliže što smo došli regionalnom ratu još od 1973."

Pročitajte i ovo Trajalo godinama Agent CIA-e mamio žene u stan, drogirao ih pa satima pozirao s njihovim golim tijelima: Objavljeni mučni detalji

Pročitajte i ovo 140 putnika na letu Užas u zraku: Putnicima počeli krvariti nos i uši, avion morao hitno sletjeti

Povezane teme