Više od 100 mrtvih?!

Libanon i Cipar potvrdili oboljele od H1N1

Slika nije dostupna
Libanonski ministar zdravstva Mohamed Džavad Kalifi potvrdio je u subotu prva tri slučaja virusa gripe H1N1, poznatijeg kao svinjska gripa, kod putnika koji su došli u jednu libanonsku zračnu luku.

Ministar je rekao novinarima da su jedan Libanonac, Kanađanka i njezina beba bili pozitivni na virus kada su testirani prije sedam dana i da se sada oporavljaju. Libanonske vlasti nedavno su poduzele niz mjera u borbi protiv virusa, među kojima su pregledi putnika koji imaju karakteristične simptome, zabrana uvoza svinja i proizvoda od njihovog mesa. Više od 13.000 ljudi u 48 zemalja oboljelo je od H1N1, a više od 100 smrtnih slučajeva povezuje se s tim virusom.

Prvi slučaj svinjske gripe na Cipru

Cipar je zabilježio prvi slučaj svinjske gripe, a oboljela je jedna 29-godišnja žena koja je ovoga tjedna doputovala iz Sjedinjenih Država, objavio je ministar zdravstva Christos Patsalides. Žena, strankinja koja živi na Cipru, zarazile se tijekom boravka u SAD-u u obitelji u kojoj su djeca bila na testovima pozitivna na virus svinjske gripe H1N1, rekao je ministar novinarima. Oboljela je je smještena u javnoj bolnici u Limassolu, a slučaj se, rekao je Patsalides, 'smatra uvezenim i izoliranim, a stanje žene je potpuno zadovoljavajuće'.

(Hina)

Povezane teme