desetogodišnje istraživanje

VIDEO Revolucionarno postignuće, na robota su pričvrstili ljudsko tkivo: "Izgleda pomalo jezivo"

Laboratorij na Sveučilištu u Tokiju razvio je robot s ljudskim tkivom. Ovo je rezultat desetogodišnjeg istraživanja.

Znanstvenici u Japanu došli su do velikog otkrića, na robota su pričvrstili ljudsko tkivo. Nova je to tehnologija koju su proizveli dugogodišnjim istraživanjem u laboratoriju na Sveučilištu u Tokiju. Istraživači su oduševljeni, kažu, ovo će promijeniti način kako se roboti proizvode, ali i kako iskazuju emocije.

Smješkajući robot rezultat je desetogodišnjeg istraživanja u laboratoriju. U male rupe kalupa dodali su žive stanice kože koje je potom prekrilo kožno tkivo. Iako rezultat izgleda pomalo jezivo, ovo je važan korak naprijed u robotskoj industriji.

Pročitajte i ovo TRGOVANJE LJUDIMA 20 godina su bili kod udomitelja iz pakla, a nadležnim službama ništa nije bilo sumnjivo: "Bili su socijalni radnici, inspekcija Ministarstva..."

"Do sada nitko nije smislio kako pokretati živu kožu, pa mislim da je postavljanjem ovih pomagala postalo moguće manipulirati živom kožom prvi put. Ovo je nova tehnologija koju smo razvili. Mislim da je to vrlo važna tehnologija u kreiranju robotskih lica“, rekao je profesor na Sveučilišta u Tokiju Shoji Takeuchi.

Živo tkivo trebalo bi pomoći u realističnijem izgledu robota što bi smanjilo neprirodne izraze. Nova tehnologija, kažu znanstvenici, pridonijet će i razvoju medicine i kozmetike koja se upija kroz kožu.

Više detalja pogledajte u prilogu reportera Danijela Koprivnjaka.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.