Kubansko izaslanstvo napustilo sjednicu UN-a

Slika nije dostupna
Članovi kubanskog izaslanstva predvođeni ministrom vanjskih poslova napustili su u utorak sjednicu Opće skupštine UN-a u znak prosvjeda zbog govora američkog predsjednika Georgea W. Busha u kojemu je on istaknuo kako se "dugotrajna vladavina okrutnog diktatora na tom komunističkom otoku bliži kraju", aludirajući na Fidela Castra.

Kubansko je izaslanstvo nedugo nakon toga izdalo priopćenje u kojemu stoji da je odluka ministra vanjskih poslova Felipea Pereza Roquea o napuštanju sjednice bila "odraz dubokog odbacivanja arogantne i inferiorne izjave predsjednika Busha".

"Na Kubi se dugotrajna vladavina okrutnog diktatora bliži kraju.
Kubanski narod spreman je za svoju slobodu. A s obzirom da taj narod prolazi kroz tranzicijski period, Sjedinjene Države moraju inzistirati na slobodi govora, slobodi okupljanja te na slobodnim izborima", rekao je u govoru američki predsjednik.

U priopćenju kubanskog izaslanstva stoji kako je Bush "odgovoran za ubojstvo više od 600.000 civila u Iraku" te da je "dopustio mučenja zatvorenika u Guantanamu kao i otmice, te prebacivanja zatvorenika tajnim letovima."

Castro se zbog bolesti povukao s predsjedničke dužnosti prije više od godinu dana, predavši privremeno sve ovlasti bratu Raulu.