Kriza mađarske koalicije nakon smjene ministrice zdravstva

Slika nije dostupna
Vladajuća mađarska koalicija balansira na rubu kolapsa nakon što je premijer Ferenc Gyurcsany smijenio ministricu zdravstva i članicu jedne od koalicijskih stranaka Saveza slobodnih demokrata.

Članovi liberalnog SZDSZ-a tijekom dana bi se trebali sastati i donijeti odluku o reakciji na ovaj potez, no stranka je već u priopćenju izvijestila kako je smjenjivanje ministrice zdravstva Agnes Horvath 'neprihvatljivo'.

Nazavisni analitičari vjeruju da bi SZDSZ danas mogao donijeti odluku o izlasku iz koalicije, zbog čega bi Mađarska socijalistička stranka mogla ostati 'kraća' za četiri mjesta u parlamentu gdje trenutačno ima većinu sa 190 mjesta.

No istodobno, SZDSZ prolazi kroz unutarnju krizu, s obzirom da su pred njom novi unutarstranački izbori, pa postoji mogućnost da neki članovi stranke, ujedno i parlamenta prijeđu socijalistima. Ova je stranka, smatraju promatrači i ranije pokazala da se ne boji usprotiviti se vladajućima te je bila presudna u svrgavanju s vlasti Gyurcsanyjeva prethodnika Petera Medgyessyja 2004. Reforma zdravstva jedan je od ključnih planova politike SZDSZ-a, no istodobno je nepopularna među stanovništvom.