Amerikanci se na jesen povlače iz Iraka?

Slika nije dostupna
Američki Senat u četvrtak je s 51 glasom za i 46 protiv prihvatio zakon o financiranju ratova u Iraku i Afganistanu, vrijedan 124 milijarde dolara, koji predviđa povlačenje američkih borbenih postrojbi iz Iraka u roku od šest mjeseci, počev od 1. listopada ove godine.

Isti zakon u srijedu je prihvatio Predstavnički dom Kongresa s 218 glasova za i 208 protiv, a za stupanje na snagu treba ga potpisati predsjednik George W. Bush.

Bijela kuća je odmah nakon odluke Senata najavila da će predsjednik Bush staviti veto na zakon i nakon toga s čelnicima Kongresa ući u raspravu o idućoj fazi procesa i nalaženju rješenja kako bi se osigurala sredstva za postrojbe na terenu.

"Razgovarala sam s predsjednikom Bushom i on je rekao da će staviti veto na zakon, te kako očekuje da će u suradnji s čelnicima Kongresa doći do zakona koji će moći potpisati", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

Za rušenje predsjednikovog veta, domovi Kongresa zakon trebaju prihvatiti s dvotrećinskom većinom, za što demokrati nemaju dovoljno mjesta.

Ispitivanje javnog mnijenja, čije je rezultata danas objavila TV
mreža CBS pokazalo je kako 64 posto Amerikanaca odobrava određivanje datuma za povlačenje iz Iraka.

Na pitanje novinara o tome kako je administracija u raskoraku s većinom američke javnosti glede određivanja datuma povlačenja, glasnogovornica Perino izbjegla je izravno odgovoriti, podsjećajući na moguće opasnosti za američku sigurnost ako do povlačenja dođe prije stabiliziranja Iraka.

Odluci Senata prethodila je oštra rasprava, u kojoj su demokrati argumente Bijele kuće protiv povlačenja nazivali "glupostima", a republikanci određivanje datuma povlačenja "proglašenjem pobjede Al Qaide".

Demokrati su najavili kako bi zakon trebao doći na predsjednikov stol u utorak, na obljetnicu Bushove objave da je rat u Iraku završen pobjedom, 1. svibnja 2003. na palubi američkog nosača USS Abraham Lincoln, pod velikim natpisom "Misija izvršena!".

Demokrati u Senatu imaju minimalnu većinu od 51 prema 49 mjesta, no republikanska manjina nije koristila pravo da traži usvajanje zakona s kvalificiranom većinom od 60 glasova, želeći ubrzati proces u kojem će se nakon veta, tražiti kompromis kako bi se što prije osigurala sredstva za oko 180 tisuća američkih vojnika u Iraku i Afganistanu.

Nestranačka Kongresna istraživačka služba procjenjuje kako vojska ima osigurana sredstava za operacije u Iraku do mjeseca srpnja, a zastupnici na Capitol Hillu ocjenjuju da je krajnji rok za izglasavanje dodatnih sredstava od sredine do kraja svibnja.

"Žrtva koju podnose naši vojnici i njihove obitelji zahtijeva više od bjanko čekova koje traži predsjednik, za rat bez kraja", komentirala je predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

Republikanci su zakon nazvali rasporedom s "datumom predaje", a kongresnik Jerry Lewis (R, Kalifornija) poslužio se boksačkim rječnikom, rekavši kako je Kongres "bacio ručnik" u ring s Al Qaidom.

Govoreći u četvrtak za CNN, glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino usporedila je zakon s "mrtvorođenčetom". "Poznata vam je fraza 'mrtav na porodu', no ovaj je mrtav i prije poroda", kazala je Perino.

Jack Murtha, jedna od najartikuliranijih kongresnika kada je riječ o ratu u Iraku, kazao je kako demokrati još razmatraju svoj idući korak, te kako je jedna opcija privremeno financiranje rata do rujna, za kada je Bush postavio neke "odrednice" koje treba ispuniti iračka vlada.

"Pravu bitku vidjet ćete tek u lipnju", kada Kongres bude raspravljao o vojnom proračunu za iduću fiskalnu godinu, najavio je Jack Murtha.

Povezane teme